samenwerking, werk, bestek, zand

Aanbestedingen moeten doorgaan

Datum: 27 maart 2020
Laatst bijgewerkt: 30 maart 2020
Door: Herma van den Pol
“Zorg dat er nieuwe bestekken blijven komen en stel werken niet uit.” Deze oproep doet Janneke Wijnia, directeur van Cumela aan de (semi)overheden. “Als er geen nieuwe werken meer bijkomen komt het werk over enkele maanden stil te liggen. Wij werken vanuit huis en dat kunnen degene die bestekken uitgeven ook doen. Daarmee voorkomen we dat onze sector later nog een zware klap te verwerken krijgt."

Uit een telefonische belronde, uitgevoerd door de bedrijvenadviseurs van Cumela, blijkt dat de werkzaamheden bijna overal nog doorgaan. In het agrarisch loonwerk is het zelfs heel druk. Alleen vanuit de groenvoorziening komen al signalen dat werk opgeschort wordt. Andere spreken de zorg uit dat wanneer de maatregelen nog strenger worden meer werkzaamheden in groenvoorziening stilgelegd gaan worden. Iets wat wordt gedaan om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.    

Nu nog voldoende werk
Op korte termijn blijken de cumelabedrijven zich nog goed te kunnen redden. Ook wanneer er zieke medewerkers zijn. Op de middellange termijn verandert dat beeld bij de gww-bedrijven. Een grove schatting geeft aan dat de bedrijven de komende twee maanden nog voldoende werk hebben, maar daarna wordt het spannend. Dit wordt nog eens ondersteund door de uitspraak van meerdere bedrijven die na die periode verwachten dat ze gebruik moeten gaan maken van de tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud (NOW), vervanger van werktijdverkorting.

Uit de woorden van de ondernemers die de bedrijvenadviseurs spraken blijkt dat veel grote aannemers het werk stilgelegd hebben. Dat heeft zijn weerslag op de werkzaamheden. Een nog grotere impact heeft het opschorten of niet starten van werken en het grootste probleem gaat veroorzaakt worden doordat er te weinig nieuw werk loskomt, zo verwachten ze. “Dat betekent dat onze ondernemers die actief zijn in de gww-sector vertraagd met een crisis te maken kunnen krijgen”, zegt Wijnia. “Dat moeten we voorkomen en daarom roep ik (semi)overheden om vooral door te gaan met het vrijgeven van bestekken en het uitzetten van aanbestedingen. Dat kan ondanks het thuiswerken gewoon doorgaan en daarmee kunnen we grote problemen voorkomen. Straks is de coronacrisis onder controle, maar krijgen we alsnog met economische crisis te maken.” 

Het probleem is door Cumela afgelopen week ook aangekaart bij VNO-NCW. Voorzitter Hans de Boer liet gisteren al weten dat het probleem is besproken met onder ander minister Wiebes van Economische Zaken. Bij Op 1 verklaarde hij donderdagavond dat deze heeft toegezegd om er mee aan de slag te gaan. Wiebes heeft daarbij aangegeven dat lokale overheden ook digitaal beslissingen mogen nemen over dit soort opdrachten.

Onderdelen en materiaal
Een minder opvallend probleem, maar wel een die ook zijn uitwerking kan gaan hebben op de sector is de aanvoer van onderdelen en vooral materialen van over de grens. Denk aan stenen, buizen en ander bouwmateriaal. Een enkeling geeft aan dat dit nu al problemen oplevert, maar ze vrezen dat hoe langer die aanvoer stil blijft liggen des te groter de problemen zullen worden. Dit is echter iets waar weinig aan gedaan kan worden tot het coronavirus voldoende onder controle is en landen de grenzen weer openen.

Het betekent dat het nog belangrijker wordt om goed met materieel om te gaan en zuinig te zijn op de onderdelen die er wel zijn. Ook is het daarom verstandig om goed te kijken wat wel aanwezig is en in te schatten wat de komende maanden voor knelpunten kan zorgen en te kijken of er van tevoren al een oplossing voor bedacht kan worden.

Spannende tijd
De cumelasector gaat de komende maanden een spannende tijd tegemoet, zo blijkt uit de reactie van ondernemers. Vragen zijn er over klanten: Kunnen ze straks de rekening nog betalen? En wat betekent dat voor mij? Andere gaan over het werkaanbod, maar ook zaken zoals beschermingsmiddelen tegen de eikenprocessierups roepen vragen op. “Gelukkig kan onze sector nu nog zijn werk doen en werknemers en hun gezinnen een stabiele basis geven”, zegt Wijnia. ”Wij zetten ons in om dit zo te houden, maar een dergelijke crisis met zoveel onzekerheden is voor iedereen onbekend terrein. Laten we vooral proberen elkaar te blijven helpen en hopelijk kunnen we elkaar weer snel ontmoeten.”