bietenrooien

1 oktober lijkt grotendeels van de baan

Datum: 17 november 2021
Laatst bijgewerkt: 18 november 2021
Door: Maurice Steinbusch
Het verplicht voor 1 oktober rooien van gewassen als suikerbieten en aardappelen lijkt van de baan. In een brief aan de Tweede Kamer geeft minister Schouten aan dat ze een commissie laat onderzoeken of dit wintergewassen zijn die ook na 1 oktober nog veel stikstof opnemen. Maandag 22 november is er een Webinar waarbij de plannen worden toegelicht en ook wordt ingegaan op het alternatief dat zeven organisaties waaronder Cumela hebben ingediend.

Maurice Steinbusch heeft als beleidsmedewerker Agrarisch Loonwerk de afgelopen weken samen met zeven andere organisatie hard gewerkt aan het aanpassen van het beleid via verschillende partijen in de Tweede Kamer. “Het resultaat daarvan zien we nu terug in de aangenomen moties en de aanpassingen die de Minister wil doorvoeren.” In het antwoord aan de Tweede Kamer geeft minister Schouten van LNV aan hoe ze deze wil integreren in het zevende actieprogramma.

Hoewel Steinbusch blij is met de aanpassingen die de minister wil doen maakt hij zich ook nog zorgen om een aantal groenteteelten. “Gewassen als prei, wortelen en schorseneren zijn echte wintergewassen, die je ook niet voor 1 oktober kunt oogsten. Daarover moet ook duidelijkheid komen.”

Bufferstroken

Een ander belangrijk punt waar Cumela zeer bezorgd over was, waren de bufferstroken langs watergangen. Vooral omdat hierdoor een areaal van 60.000 ha landbouwgrond zou kunnen verdwijnen met een ernstige verstoring van de mestmarkt als gevolg. Ook hier komt een commissie van deskundigen die gaat onderzoeken waar bufferstroken werkelijk effectief zijn. 

Tot slot geeft de minister aan dat ze verder gaat praten met het bedrijfsleven over het ingediende maatwerkpakket. Als dit uitvoerbaar, controleerbaar en handhaafbaar is met een gelijkwaardig effect wil ze dit ook als alternatieve werkwijze toevoegen aan het 7e actieplan.

Belangrijkste punten en aanpassingen voor 7e Actieprogramma

Instelling commissie van deskundigen  die beoordeeld of mais voor 1 oktober geoogst kan worden of dat uitstel nodig is van de zaaidatum van het verplichte vanggewas.

Commissie Deskundigen Meststoffenwet gaat beoordelen welke gewassen als wintergewas aangemerkt kan worden. Dit zijn gewassen met een bewezen hoge benutting van stikstof in het najaar en de winter. Waarschijnlijk zullen hier de suikerbieten en aardappelen ook onder vallen. Dit zou vooral de problemen met het rooien van deze gewassen wegnemen.

Voor de klei en veengronden vervalt de verplichting om een rustgewas in te zaaien. Deze verplichting blijft alleen bestaan voor de zand en löss gronden.

Voor niet vlinderbloemige groenbemesters na graan, graszaad en koolzaad die voor 1 september worden gezaaid blijft de mogelijkheid bestaan om een kleine stikstofbemesting uit te voeren. In ruil hiervoor komt er wel een beperking van de toepassingsmogelijkheden van mest op bouwland. De minister geeft aan te denken aan het verlaten van de start van het uitrijdseizoen voor bouwland en het limiteren van de hoeveelheid toe te passen dunnen fractie en drijfmest bij de najaarsbemesting.

De minister gaat een brede groep deskundigen een wetenschappelijk verantwoorde leidraad op laten stellen die mogen bepalen waar de huidige teeltvrije zones volstaan en waar een extra brede bufferstrook wel effectief is voor het verbeteren van de oppervlaktewater kwaliteit.

De Minister gaat ook in overleg met de Europese Commissie over het verkrijgen van derogatie op de drie meter brede bufferstroken die nu in het nieuwe Gemeenschappelijke Landbouw Beleid staan.