kramer 8115  wiellader

Nieuwe Kramer generatie 8-serie wielladers

Datum: 18 april 2024
Laatst bijgewerkt: 19 april 2024
Door: Gert Vreemann
Kramer zet de nieuwe generatie 8-serie wielladers en telescoopwielladers 8085, 8095, 8105, 8115, 8085T en 8095T in de markt. Dat zijn wederom compacte wielladers uit de middenklasse met vierwielbesturing, met alle voordelen die daarbij horen. De machines zijn wat betreft comfort en toepassingsmogelijkheden flink geüpdatet. Afhankelijk van het model varieert het laadvermogen van de bak van 3650 tot 4250 kilo.
kramer 8115  wiellader

Alle modellen zijn standaard uitgerust met de bekende 55 kW (75 pk) Deutz-motor. Een 74,4 kW (100 pk) variant is als optie verkrijgbaar voor de 8105, 8115 en 8095T. Het nieuw ontwikkelde aandrijfsysteem biedt vier rijmodi, Power, Eco, Road en CSD. De lastonafhankelijke hydrauliekregeling (LUDV) zorgt voor een gelijkmatige verdeling van de hydrauliekolie naar de afzonderlijke stuurkringen. Dit betekent dat verschillende functies tegelijkertijd kunnen worden uitgevoerd, ongeacht de belasting, zoals heffen, uitschuiven en storten.

kramer 8 serie  wiellader cabine

Er zijn twee cabinevarianten beschikbaar voor alle machines uit de 8-serie. De standaardcabine heeft een compacte voertuighoogte van 2,49 meter (2,69 meter voor de modellen 8115 en 8095T). De panoramacabine biedt meer zicht naar boven, wat vooral praktisch is bij het werken met de telescoopwielladers. De cabine is zoals we kennen van Kramer aan twee kanten toegankelijk voor in- en uitstappen. Hij is wel flink gemoderniseerd. Zo is er nu een opklapbare en in lengte te verstellen armsteun met joystick en functietoetsen, die aan de bestuurdersstoel is gemonteerd. Het optionele 7-inch-display heeft veel nieuwe machine-instellingen en ondersteuningssystemen. De jogdial kan bijvoorbeeld worden gebruikt om de gevoeligheid van de joystick of de oliehoeveelheid van de derde hydraulische functie aan te passen. 

kramer 8 serie  wiellader koppelen aanbouwdelen

Met Smart Steering kan de gebruiker het aantal stuurwielomwentelingen verminderen dat nodig is voor een maximale stuurhoek.

De alom bekende snelwissel is verder ontwikkeld tot het volledig hydraulische Smart Attach-snelwisselsysteem. Dit is nu standaard gemonteerd aan de machines uit de 8-serie. Hydraulisch aangedreven aanbouwdelen kunnen met het Smart Attach-systeem zonder uit- en instappen worden aangekoppeld.