rvdm nieuws

Nieuw rVDM Offline app! Geen gebruik meer van papieren bij vervoer dierlijke mest

Datum: 16 januari 2024
Laatst bijgewerkt: 17 januari 2024
Door: Gerben Zijlstra
Storing in het rVDM-systeem of ineens geen bereik? Dan meld je vanaf 1 januari 2024 vervoer aan met de nieuwe rVDM Offline app. Je gebruikt niet meer het papieren VDM bij storingen.
Wanneer gebruik je de rVDM Offline app?

Als je dierlijke mest vervoert, doe je daarvan altijd vooraf melding met rVDM. Soms wil je gaan rijden, maar lukt de vooraanmelding niet. Bijvoorbeeld door een storing bij e-CertNL. Of omdat je onverwachts geen bereik hebt. In die gevallen gebruik je de rVDM Offline app om het vervoer aan te melden. 

Activeer eerst de Offline app

Het is belangrijk dat je de rVDM Offline app activeert, voordat je hem nodig hebt. Om de app te activeren moet e-CertNL namelijk bereikbaar zijn. Activeren duurt een paar minuten. Hoe je dat doet, lees je in de handleiding op e-cert.nl.

Hoe werkt de Offline app?

In de rVDM Offline app vul je gegevens in over het vervoer. Net als bij de vooraanmelding. Als je de gegevens hebt bevestigd, krijg je een rVDM-nummer en kun je gaan rijden. De app stuurt de gegevens automatisch door wanneer het rVDM-systeem weer bereikbaar is. Zo hoef je achteraf minder in te vullen.

Namelden binnen 7 dagen

Heb je vervoer aangemeld met de rVDM Offline app? Dan controleer je achteraf de gegevens die zijn doorgestuurd naar het rVDM-systeem. En doe je alle meldingen die je bij een normaal transport ook zou doen. Dit noemen we een namelding. De namelding doe je binnen 7 dagen na het vervoer. Hoe je de namelding doet lees je in de handleiding op e-cert.nl.

Heb je alle meldingen gedaan? Dan moeten de leverancier en afnemer het rVDM nog bevestigen. Dat doen zij uiterlijk 7 dagen na de namelding. 

Papieren VDM vervalt

Hiervoor gebruikte je bij storingen nog het papieren VDM. Vanaf 1 januari 2024 kan dat niet meer. In plaats daarvan gebruik je de rVDM Offline app. Zo staan alle vervoergegevens in één systeem. 

Offline melden met BMS

Heb je een bedrijfsmanagementsysteem (BMS) dat meldingen kan vastleggen tijdens een storing? Dan kun je jouw BMS gebruiken in plaats van de rVDM Offline app. Het BMS stuurt de gegevens door zodra het rVDM-systeem weer bereikbaar is.

Meer informatie

Heb je nog vragen? Kijk dan op www.rvo.nl/rvdm voor meer informatie.