evers 9 m toric XL bouwlandschijvenbemester

Negen meter brede Evers Toric XL-schijvenbemester

Datum: 14 maart 2024
Laatst bijgewerkt: 14 maart 2024
Door: Gert Vreemann
Evers breidt de succesvolle Toric schijvenbemester serie uit met de Toric XL. Die is met zijn negen meter werkbreedte en robuuste uitvoering zeer geschikt voor zelfrijders. De bemester heeft een actieve hydraulische bodemaanpassing en is driedelig opklapbaar, waardoor de transportbreedte drie meter bedraagt.
evers 9 m toric XL bouwlandschijvenbemester

De Toric XL is met deze toevoeging leverbaar in de werkbreedtes van 7,80, 8,40 en 9,00 meter. De schijvenbemester is geschikt voor het bemesten en gelijktijdig inwerken van groenbemester en/of gewasresten. Voor het werken op deze grote werkbreedtes is de Toric XL uitgerust met een actieve hydraulische bodemaanpassing, waarbij voor een goede bodemvolging de druk van de zijdelen instelbaar is.

De Toric XL kenmerkt zich door de compacte bouwwijze zonder elektronische aansturingen. De draaipunten van de zijdelen zijn zodanig gepositioneerd dat de machine opgeklapt een transportbreedte van 3,00 meter en een machinehoogte van 3,85 meter heeft. Daarnaast zorgt de schijfophanging ervoor dat de Toric XL een relatief lichte schijvenbemester is, die een lage vermogensbehoefte heeft. Inclusief twee dubbele steunwielen en een buizenrol met een diameter van 62 centimeter weegt de Toric XL 60-900 5450 kilo.

evers 9 m toric XL bouwlandschijvenbemester

De gekartelde schijven met een diameter van 51 centimeter zijn gemonteerd in onderhoudsvrije lagers. De schijven hebben een werkdiepte van twaalf centimeter en zijn op dertig centimeter afstand geplaatst. De rubbergeveerde elementen van de schijven zorgen voor een goede bodemvolging. De elementen zijn symmetrisch in het frame gemonteerd. Hiermee trekt de machine altijd recht achter de mesttank of zelfrijder. De schijfstelen zijn voorzien van dubbele armen, die bovenaan aan elkaar verbonden zijn. Elke schijf is individueel gelagerd. Door de steelverbinding aan de bovenzijde is er veel vrije ruimte tussen de schijven. Dit, gecombineerd met de positionering van de eerste en de tweede schijfrij, zorgt voor een verstoppingsvrije werking.

De mest wordt direct achter de eerste schijfrij in de bodem geïnjecteerd. De schijvenbemester is in te zetten op de meest uiteenlopende grondsoorten en is optioneel uit te rusten met een zaaimachine. Standaard heeft de machine een enkele verdeler met dertig uitlopen. Een dubbele uitvoering is volgens de fabrikant niet nodig. Wie toch twee verdelers wil, kan die versie ook bestellen.