Sinds het gebruik van Calaris nog maar eens in de drie jaar is toegestaan, is er feitelijk nog maar één basismiddel in de maïs. Met Laudis heeft Bayer Crop Science een middel dat sterk is tegen zowel grassen als breedbladige onkruiden. De afgelopen twee jaar was het daarom in bijna alle mixen het uitgangspunt, met als toevoeging Monsoon Active of Callisto om een bredere werking te krijgen. Het is een basiscombinatie die daarnaast in elk geval Frontier Optima bevat voor de bodemwerking en daarnaast bij gebruik van Callisto nog een grassenmiddel als Milagro of Samson. Kart past daarbij voor een bredere werking op haagwinde en bij gebruik van Monsoon Active voor de aanpak van aardappelopslag als dat voorkomt.
Aan de bestellingen zien we dat nu al wordt voorgesorteerd op de mogelijkheid om Calaris weer te gebruiken
In die basiscombinatie verwacht Philip Buijck van Syngenta dit jaar bij veel bedrijven weer Calaris in de mix. “Veel bedrijven hebben Calaris drie jaar geleden voor het laatst gebruikt en kunnen nu dus weer voor dit middel kiezen, omdat het maar eens per drie jaar op een perceel mag worden ingezet. Aan de bestellingen zien we al dat nu al wordt voorgesorteerd op de mogelijkheid om het weer te gebruiken”, aldus Buijck. Het voordeel voor de gebruiker is duidelijk. Het effect van de bespuiting is weer sneller zichtbaar en de terbutylazine versterkt de bodemwerking en maakt de mix veel effectiever op ooievaarsbek.
Veel spuiters zijn tevreden over de mix van de afgelopen jaren en zullen dus weinig reden hebben om te veranderen
Toch denkt Sander Uwland van Bayer dat ook veel gebruikers bij de bekende mix zullen blijven. “Veel spuiters zijn tevreden over de mix van de afgelopen jaren en zullen dus weinig reden hebben om te veranderen. Alleen wie problemen heeft met ereprijs en ooievaarsbek heeft nu de kans om dat met Calaris in plaats van Monsoon goed aan te pakken”, aldus Uwland. Hij verwacht dat alleen waar probleemonkruiden echt de kop opsteken de mix zal worden aangepast. “Vooral als ooievaarsbek de laatste jaren is ontsnapt, is het goed om een alternatief te kiezen en nu Calaris in te zetten.”
Syngenta verwacht vooral op de kleigronden en percelen op zand waar aardappelen zijn geteeld meer Calisto en Calaris in de mix. Buijck: “Zeker nu de aanpak van aardappelopslag nog strenger wordt om Phytophthora onder de duim te houden, hebben deze middelen een duidelijke meerwaarde. Uit onderzoek van PPO is duidelijk gebleken dat de werkzame stof uit Callisto en Calaris een duidelijk betere werking heeft bij de bestrijding van aardappelopslag dan Laudis. Daarom adviseren we op percelen waar aardappelen hebben gestaan zeker te kiezen voor deze middelen, eventueel in combinatie met Kart.”
Wat hoe dan ook belangrijk blijft, is tijdig beginnen, zo benadrukt zowel Uwland als Buijck. Beide adviseren om vanaf het tweebladstadium te beginnen. Tijdig spuiten geeft niet alleen rust omdat het middel er tijdig op ligt, het geeft ook de beste werking, met de minste kans op schade in de maïs. “Een week eerder beginnen geeft ook rust, want dat kun je al kort na opkomst plannen”, zegt Uwland. Ook Buijck adviseert dit. “Het geeft niet alleen een beter effect, je voorkomt ook parapluwerking en pakt alles mee. Alle proeven laten zien dat het kan. Gebruik die kennis en je weet zeker dat je tevreden klanten hebt.”