oolboxvideo voorkomen van enkelklachten

Naar een nóg hoger veiligheidsniveau

Datum: 16 oktober 2024
Laatst bijgewerkt: 16 oktober 2024
Door: Corina van Zoest-Meester
Elk dag verzetten je vakmensen met verschillende machines een enorme hoeveelheid werk. Dat brengt veiligheidsrisico’s met zich mee. In het Colland Arbeidsmarktonderzoek stelden wij de vraag wat de sector kan doen om nog veiliger te werken. Er werd massaal gereageerd. Bedankt daarvoor. Met hulp van geld van Colland gaan we met deze reacties aan de slag.

Het Colland Arbeidsmarktonderzoek leverde een aantal punten op die de veiligheid zouden kunnen verbeteren.

Branche-Risico-inventarisatie & -evaluatie

“Een goede Risico-inventarisatie & -evaluatie verbetert de veiligheid.” Een reactie die regelmatig terugkwam in het Arbeidsmarktonderzoek. Bij Cumela delen wij die mening. De Risico-inventarisatie & -evaluatie (RI&E) legt een basis voor het veiligheidsbeleid en daarom is het belangrijk dat die aansluit bij de dagelijkse praktijk. Om dat te regelen, wordt er achter de schermen hard gewerkt aan een nieuwe versie van de branche-RI&E.

Wat komt er in de nieuwe versie? Alle kennis van ongevallen uit het verleden. Die kennis verwerken specialisten in de vragenlijst van de branche-RI&E. Denk bij zo’n ongeluk aan bijvoorbeeld een trilblok dat uit de kraan kan vallen en iemand kan verwonden. Dat kun je als ondernemer helpen voorkomen. Technisch kun je immers goed voorkomen dat het trilblok kan vallen. Deze kennis komt in de RI&E terug als een vraag over de borging van het trilblok.

Een ander voorbeeld. Het blijkt dat werknemers regelmatig enkels verzwikken of vallen bij het uit de machine stappen. Ze kunnen daardoor niet werken en melden zich ziek. In de praktijk blijkt dat klompen de voeten onvoldoende beschermen. Hoge veiligheidsschoenen doen dat wel. Ook dit vertaalden experts in vragen. Zo kom je allemaal zaken tegen die jou en jouw werknemers helpen en verzuim voorkomen.

Ongevalsonderzoek

Nog een tip: als je te maken krijgt met een ongeval, laat dan gratis een ongevalsonderzoek uitvoeren door Stigas. Stigas helpt om dit ongeval in de toekomst te voorkomen. Ook kan Stigas je helpen om een eventuele boete van de Nederlandse Arbeidsinspectie te vermijden. Colland financiert de ongevalsonderzoeken. De kennis die de mensen van Stigas krijgen door het uitvoeren van het onderzoek gebruiken ze om de branche-RI&E te verbeteren. Dit helpt iedereen in onze sector om veiliger te werken.

Onze organisatie helpt mee aan de ontwikkeling van de branche-RI&E. Meld het daarom per e-mail bij mij ([email protected]) als je verbeterpunten ziet. Zo werken we samen aan de verbetering van de veiligheid op het eigen bedrijf en in de sector. We leren van elkaar.

Vergroten van kennis

Als jij een leerbedrijf bent, zorg je voor een kloppende RI&E. Gebruik bij voorkeur de branche-RI&E. Alle leerlingen krijgen dit schooljaar toegang tot de branche-RI&E, als de school daaraan meewerkt. Zo kunnen ze alvast leren over zaken die spelen rondom veiligheid en zijn ze op de hoogte als ze bij jou komen leren. Dat gebeurt met filmpjes en een checklist. De leerling weet op die manier welk gedrag van hem of haar wordt verwacht tijdens de stage.

Belangrijk om te weten voor jou is het dat een leerling pas werk mag uitvoeren na het volgen van een e-learning of toolbox. Ook kan hij of zij het LMRA-kaartje invullen. De filmpjes zijn te vinden op www.groengrondinfra.nl/veiligstagelopen.

Voorlichtingsmateriaal werknemer

In het Arbeidsmarktonderzoek vroegen veel ondernemers om voorlichtingsmateriaal. Een uitdagende vraag, want het lastige is dat de meeste werknemers helemaal niet op voorlichting zitten te wachten. Lange lappen saaie tekst lezen vinden veel werknemers geen pretje. Op Cumela.nl staan daarom naast de toolboxartikelen verschillende toolboxvideo’s. Met die video’s ondersteunen we de toolboxen. Ook vind je bij elke arbocatalogustekst (www.stigas.nl/agroarbo/groen-grond-infra) een bondig werkspecifiek LMRA-kaartje.

Naast de voorlichting werd ook regelmatig aangegeven: “Elke klus vraag een nieuwe beoordeling. Gezond verstand, opletten, het opvolgen van voorschriften én zelf het goede voorbeeld geven, voorkomen ongevallen. Een te hoge werkdruk is nadelig voor veilig werken.” Daar krijg je geen speld tussen. Weet dat zelf het goede voorbeeld geven bijzonder effectief en praktisch is. Mensen zijn kuddedieren en doen elkaar na. Laat gedrag dat onwenselijk is ook niet bestaan.

Veilig Werken Coach

Een tip die ik je graag meegeef: maak gebruik van de Veilig Werken Coach. De Veilig Werken Coaches weten welke risico’s er in de sector spelen. Ze kennen de dagelijkse praktijk van een cumelabedrijf. Ze komen naar de werkplek en geven een advies over de werksituatie. Er zitten geen verplichtingen aan vast. Het is een vrijblijvend advies met als doel de kans te vergroten dat een werknemer in de toekomst van zijn pensioen kan gaan genieten.

Naar verwachting krijgt de volgende cao Groen, Grond en Infrastructuur een uitbreiding. Daarin komt te staan waar je alle voor de sector beschikbare veiligheidsinformatie kunt vinden. Dat geeft ook nieuwe werknemers de kans om kennis op te doen.

Pasjes en certificaten

Een andere opmerking waarop ik hier inga: “Alle pasjes en certificaten zijn een doorn in het oog en daardoor gaat energie verloren voor het zinvolle veiligheidsbewustzijn.” Dit probleem heeft onze aandacht. Helaas hebben we geen eenvoudige oplossing. Sommige certificaten hebben meerwaarde. Tegelijk zien we de onbalans in de hoeveelheid verplichtingen en eisen van verschillende instanties en opdrachtgevers en zijn ze niet op elkaar afgestemd.

De vraag om subsidie voor producten die de veiligheid verbeteren, is gemakkelijker op te pakken. Daar staan de sociale partners achter. Ze onderzoeken hiervoor de mogelijkheden.

Ontbreekt er nog iets? We horen het graag!