Graafmachine

Machines verhuren zonder personeel?

Datum: 17 juli 2023
Laatst bijgewerkt: 21 juli 2023
Door: Geralde Bouw-Van de Bunt
Verhuur je incidenteel of regelmatig materieel aan opdrachtgevers en collega-bedrijven? Lees dan verder! Je vindt in dit artikel meer informatie over de modelovereenkomst die Cumela ter beschikking stelt en het voordeel wat het gebruik van deze overeenkomst jou als verhuurder oplevert.

Modelovereenkomst huur machines zonder personeel

De modelovereenkomst is uitsluitend beschikbaar voor leden van Cumela en staat dus achter de inlog. Je wordt automatisch doorgestuurd naar het inlogscherm als je nog niet bent ingelogd. 

Regels over verhuur

Bij iedere ondernemer staan wel eens machines stil en op dat moment is verhuur een mooie extra inkomstenbron. De ideale oplossing, totdat er schade ontstaat aan jouw materieel of er met jouw materieel schade wordt veroorzaakt aan bijvoorbeeld kabels en leidingen. Wie gaat dat betalen?

In de wet staan algemene regels over verhuur. Zo is de huurder verplicht om het huurobject terug te geven aan de verhuurder. En wanneer je als verhuurder een slechte machine verhuurt waardoor de huurder schade oploopt, moet je die schade als verhuurder vergoeden. Deze algemene regels zijn niet altijd even gunstig voor jou als verhuurder, waardoor we bij Cumela helaas vele voorbeelden kennen waarbij de verhuurder met de schade blijft zitten. En dat wil je natuurlijk niet. Ons advies is dan ook om een goede huurovereenkomst te gebruiken met bijpassende algemene (verhuur)voorwaarden. Om je hierbij te helpen heeft Cumela een modelhuurovereenkomst opgesteld waarin je als verhuurder beter beschermd bent bij schades door en voor je huurder.

WAM-verzekering

In het model gaan we er vanuit dat je als verhuurder het huurobject zelf hebt verzekerd voor de Wet Aansprakelijkheid Motorrijtuigen (WAM), omdat de wet bezitters van een motorrijtuig verplicht om deze verzekering af te sluiten.

Mocht je verdere verzekeringen aan de huurder overlaten is het wel belangrijk dat de huurder in staat wordt gesteld om een passende verzekering af te sluiten. Dus wijs de huurder expliciet op deze verplichting en geef de informatie waar de huurder om vraagt.

Modelovereenkomst voor verhuur

De modelovereenkomst is een algemene huurovereenkomst voor de verhuur van machines zonder personeel. Enerzijds geeft een model de mogelijkheid om er zelf nog aanpassingen aan te doen, zoals het invullen van eigen bedrijfsgegevens en het afdrukken op eigen briefpapier. Anderzijds betekent een modelovereenkomst ook dat niet alles naadloos aansluit bij je eigen wensen en bedrijfsvoering. Mogelijk heb je nog andere onderwerpen die je geregeld wilt hebben, zoals een verzekeringstoeslag voor de huurder, eisen aan de verzekerde waarde bij verlies van het huurobject of voorwaarden aan het ophalen of terugbrengen van huurobjecten. In dat geval kun je contact opnemen met Cumela Advies voor een huurovereenkomst op maat voor jouw bedrijf.

Wij helpen je graag!


Samen met jou zullen de adviseurs van Cumela Advies het model zo aanpassen dat deze aansluit bij je verwachtingen, verzekering(en) en bedrijfsvoering.

T. 033 247 49 40
E. [email protected]

Particulieren

De voorwaarden zijn primair geschreven voor de verhuur aan andere bedrijven. Verhuur je ook aan particulieren? Zorg er dan voor dat je verhuurtarieven inclusief BTW gebruikt. Verder is het bij particulieren niet toegestaan om aansprakelijkheid uit te sluiten, waardoor de beperkingen in de voorwaarden in een concreet geval mogelijk geen stand houden.

De voorwaarden verplichten de huurder om het huurobject te verzekeren. Voor een particuliere huurder is dat niet mogelijk, waardoor teruggevallen wordt op artikel 5.3. Dit betekent dus wel dat de verhuurder het huurobject moet verzekeren voor verhuur aan particulieren.

Beschrijving huurobject

Als geen omschrijving van het huurobject is gemaakt, dan is het wettelijke uitgangspunt dat het huurobject bij aanvang is ontvangen in de staat waarin deze zich bevindt bij het inleveren. Dit betekent dus dat zonder omschrijving eventuele schades die tijdens het gebruik zijn ontstaan niet verhaald kunnen worden op de huurder. Wees hiervan bewust en zorg dan ook voor foto’s en/of een beschrijving van het huurobject vóór de huur aanvangt.

Wat is verder nog geregeld?

In de verhuurvoorwaarden op de tweede pagina worden diverse zaken geregeld die je niet met iedere huurder afzonderlijk wilt regelen. Denk hierbij aan een toeslag bij gebruik langer dan 8 uur per dag (2.2), de verplichting voor een huurder om maatregelen te nemen om diefstal te voorkomen en het verbod om de machine te blijven gebruiken wanneer onderhoud noodzakelijk is. Het is niet verplicht om de huurder te houden aan de verplichtingen uit de huurvoorwaarden, maar soms is het wel erg praktisch om op terug te kunnen vallen.