Machinekosten kwart van aanschafwaarde

Datum: 2 maart 2023
Laatst bijgewerkt: 2 maart 2023
In de cumelasector zijn de jaarlijkse machinekosten gemiddeld 24,7 procent van de aanschafwaarde van de machines. Het betekent dat wanneer de oorspronkelijke aanschafwaarde van een machine € 100.000,- is, de kosten gemiddeld € 24.700,- per jaar bedragen.
Kompas2023-01

Veruit de drie grootste kostenposten zijn afschrijvingen, reparatie- en onderhoudskosten en brandstofkosten. Bij een waarde van € 100.000,- bedragen deze respectievelijk € 7400,-, € 5600,- en € 6900,-. Dit is nog exclusief de stijging van de brandstofkosten in 2022. “Wanneer we deze meerekenen, komen we uit op ruim € 9200,- aan brandstofkosten”, benadrukt adviseur financiën en bedrijfsontwikkeling Dieuwer Heins. De gegevens zijn afkomstig uit de bedrijfsvergelijking Cumela Kompas. Deze gegevens kunnen worden gebruikt in de kostprijsberekeningsmodule van Cumela, waarin kosten worden opgevoerd als percentage van de aanschafwaarde.

In de grafiek zie je dat voor vrijwel alle kosten geldt dat deze in verhouding tot de aanschafwaarde bij de grondverzetbedrijven hoger zijn en bij de agrarische loonbedrijven juist lager. Volgens Heins zijn hiervoor meerdere verklaringen. “De aanschafwaarde van machines in het agrarisch loonwerk ligt duidelijk hoger, terwijl deze machines veel minder draaiuren per jaar hebben. Hierdoor zijn de kosten, zoals afschrijvingen, reparatie en onderhoud, juist lager. Het beperkte verschil in brandstofkosten komt doordat het brandstofverbruik in de agrarische sector veel hoger ligt in vergelijking met het grondverzet.

De verzekeringspremies liggen vanwege de grotere risico’s in het grondverzet juist hoger dan voor agrarische loonbedrijven. Dit zien we terug in de ververzekeringskosten per aanschafwaarde”, aldus Heins. “Binnen de module kostprijsberekening wordt ook gekeken naar de huisvestingskosten en algemene kosten per aanschafwaarde”, legt hij uit. “Voor grondverzetbedrijven bedragen deze respectievelijk 2,2 en 2,9 procent, terwijl deze voor agrarische loonbedrijven uitkomen op ongeveer 1,3 en 1,5 procent.”

Heins adviseert ondernemers deel te nemen aan Cumela Kompas. “Voor deelnemers is het naast diverse andere kengetallen ook interessant om te zien hoe zij scoren als het gaat om machinekosten per aanschafwaarde. Liggen de kosten per aanschafwaarde te laag, dan is de kans groot dat er sprake is van een omvangrijk machinepark dat onvoldoende wordt benut.

De gegevens zijn gebaseerd op de jaarrekeningen van in totaal 203 cumelabedrijven die hebben deelgenomen aan de kengetallenvergelijking Cumela Kompas over 2021. Wil je weten hoe jouw kengetallen zijn, doe dan mee aan de kengetallenvergelijking Cumela Kompas en stuur een e-mail naar [email protected].