Compost, akkerbouw

Limburg geeft subsidie op compost

Datum: 10 november 2022
Laatst bijgewerkt: 10 november 2022
Door: Herma van den Pol
Tot en met 1 december kun je bij het waterschap Limburg subsidie aanvragen voor het gebruik van compost. Het is voor zover bekend de eerste keer dat een overheidsinstantie dit doet, zo meldt de branchevereniging voor producenten van compost, biomassa en andere hernieuwbare grondstoffen (BVOR).

In totaal komt de subsidie uit op 60 euro per hectare. Deze mag je aanvragen voor meerdere percelen tot een maximum van 15 hectare. Volgens de BVOR een goede zet van de overheid om dit te gaan doen. “Het is de meest efficiënte manier om organische stof toe te voegen aan het bodemleven”, zegt BVOR-directeur Arjen Brinkmann.

Betere bodem

Met behulp van compost hoopt het waterschap de kwaliteit van de Limburgse bodem te verbeteren. “Een goede organische stof-situatie leidt tot een goede bodemstabiliteit met minder kans op slemp. Dat verbetert de infiltratiecapaciteit en dus vermindert het waterafspoeling en erosie”, stelt het waterschap. Ook voorkom je uitspoeling van nutriënten als het water beter door de bodem kan worden opgenomen.

Met de subsidie vraagt het waterschap aandacht voor de aanvoer van organische stof in de bodem. Iets wat nodig is door de wettelijke beperkingen vanuit de mestwetgeving. Juist in leemgronden is het belangrijk om het organisch stof op peil te houden. Gebeurt dat niet dan kan de bodem al snel minder water opnemen. Een eigenschap die de omgeving hard nodig heeft nu er in korte periodes steeds meer regen valt.

Vraag hem aan!

Een aanvraag voor de subsidie doe je via het subsidieportaal van Waterschap Limburg. Het enige wat je daar hoeft te doen is een account aanmaken, inloggen, en een aanvraag indienen.