Hyundai HW 100 A mobiele graafmachine

Lichtere Hyundai-graafmachines

Datum: 7 juni 2023
Laatst bijgewerkt: 7 juni 2023
Door: Gert Vreemann
De compacte graafmachine in de tientons klasse wint sterk aan populariteit. Hyundai Construction Equipment Europe speelt hier maximaal op in met de nieuwe HW100A. Deze Stage V-machine is vergelijkbaar uitgevoerd als de grotere broers uit de A-serie, maar dan compacter en met vierwielbesturing. Daarnaast komt Hyundai met de HX65A en HW65A als vervangers voor de bekende 55-9A-serie-machines.

Hyundai HW 100 A mobiele graafmachine

Het is mooi om het laatste nieuws meteen op een beurs te kunnen tonen. Dat is wat Van der Spek lukt met de nieuwe Hyundai HW65A op de TKD. De HW100A was helaas nog niet beschikbaar. Deze HW100A is uitgerust met een 75 kW (100 pk) sterke Hyundai D34-Stage V-diesel met een dieseloxidatiekatalysator, een dieselpartikelfilter en selectieve katalytische reductie (SCR) zonder uitlaatgasregeneratie (EGR). Net als bij de zware Hyundai-graafmachines zijn er drie vermogensmodi: Power, Standard en Economy. De overhang aan de achterzijde is beperkt tot 1600 millimeter, zodat de HW100A binnen de enkele rijbaanbreedte kan werken. De machine is voor krappe omstandigheden uitgerust met vierwielbesturing en kan in hondengang worden gereden. Verder heeft de machine een tweetraps versnellingsbak in combinatie met hydrostatische aandrijving. De maximale rijsnelheid is 40 km/u.

De HW100A is uitgerust met een tweedelige hoofdgiek en een lange lepelsteel. Het maximale graafbereik is 7820 millimeter en de maximale graafdiepte is 4245 millimeter. De hefcapaciteit bedraagt 2,3 ton over de voorkant van de machine met het dozerblad omlaag. Klanten kunnen kiezen uit een parallel-dozerblad voor en onafhankelijke stempels achter, een grijperbeugel voor en een dozerblad achter of stempels voor en achter. Alle opties zijn onderling uitwisselbaar.

De cabine is vergelijkbaar uitgerust als de zwaardere A-serie-graafmachines. De HW100A heeft een verstelbare stuurkolom en standaard een verwarmbare, luchtgeveerde stoel. De machine heeft joystickbesturing met op de hendels sloophamer- en andere functieknoppen. Verder is er net als bij de grotere Hyundai A-serie-machine nu een 8-inch touchscreen aanwezig en ook een DAB+-radio met Bluetooth-connectiviteit. Het Hi-Mate-voertuigvolgsysteem is ook leverbaar op deze machine.

Hyundai HW 65 A

Onder de HW100A komt Hyundai met de nieuwe middelzware zestons HX65A-rupsgraafmachine en de 6,5-tons HW65A mobiele graafmachine. Deze vervangen de bekende R55-9A-modellen. Ook deze zijn uitgerust met Hyundai-Stage V-motoren. In dit geval betreft het de 2,4-liter-variant met een nominaal vermogen van 48,5 kW. Het hydraulieksysteem is het bekende open-centre-systeem van Bosch-Rexroth met Parker-ventielen en een Eaton-zwenkmotor. Het hydraulisch systeem is standaard uitgerust met proportionele joysticks. Dubbelwerkende hogedrukfuncties zijn ook standaard en een rotatiefunctie is optioneel af-fabriek leverbaar. De zwenkmotor is zwaarder uitgevoerd, werkt sneller en heeft meer kracht. De nieuwe cabine heeft meer binnenruimte, een beter zicht en een moderne stoel. Verder is de airco verbeterd en is het geluidsniveau in en buiten de cabine lager dan bij het vorige model. Standaard heeft de machine een 7-inch scherm gekregen, waarop net als bij de zwaardere Hyundai-graafmachines bijvoorbeeld debieten voor aanbouwdelen kunnen worden ingesteld.

De werklampen op de cabine zijn verbeterd en nu is er de optie van volledige FOG-afscherming (Falling Object Guard) op de voorkant en bovenkant van de cabine. Camera’s op de achterkant en zijkanten bieden een beter zicht rondom de machine. De HW65A zal af-fabriek leverbaar zijn met naar keuze enkele of dubbele wielen.