Lage machinekosten hoog rendement

Datum: 22 februari 2024
Laatst bijgewerkt: 22 februari 2024
Tussen bedrijven bestaan er grote verschillen in het bedrijfseconomisch rendement. Uit een grove analyse blijkt dat vooral de machinekosten hierbij een grote rol spelen. Hoe lager deze kosten, hoe hoger namelijk het rendement.
brutomarge rendementsgroep.png

Dieuwer Heins, Adviseur Financiën & Bedrijfsontwikkeling van Cumela Advies, valt het bij het bekijken van deze cijfers vooral op dat de bedrijven met het hoogste rendement lage arbeidskosten en vooral lage machinekosten hebben in verhouding tot de bruto marge. “Wanneer we bij deze bij elkaar optellen, komen we bij de best presterende groep uit op arbeids- en machinekosten die 76,9 procent van de bruto marge zijn, terwijl de laagst renderende bedrijven uitkomen op 94,2 procent”, rekent Heins voor. Het gemiddelde in de cumelasector ligt op 83,9 procent.

Kortweg drie factoren spelen hierin een belangrijke rol, weet Heins. “Heb je een machinepark dat past bij de werkzaamheden en heb je per machine voldoende werk? Is de productiviteit van je mensen voldoende? En tot slot: heb je voldoende marge in het tarief of de aanneemsom? Bij hoog renderende bedrijven zie je dat dit allemaal voor elkaar is.”

De grafiek geeft wel een grof beeld, benadrukt Heins. “Om de grafiek eenvoudig te houden, is geen onderscheid gemaakt tussen grondverzetbedrijven en agrarische loonbedrijven. Dit doen we wel als je deelneemt aan Cumela Kompas en dan zie je ook per groep flinke verschillen!”

Het type werk heeft natuurlijk grote invloed op de verhouding tussen machine- en arbeidskosten. Een agrarisch loonbedrijf heeft naar verhouding nu eenmaal hoge machinekosten en lage arbeidskosten in de omzet. Bij grondverzetbedrijven is dit precies andersom.

Heins ziet dit ook terug in de resultaten. “We zien namelijk relatief weinig grondverzetbedrijven met een negatief bedrijfseconomisch resultaat en juist veel grondverzetbedrijven met een hoog rendement. Voor elk type bedrijf geldt echter dat een goede arbeidsbenutting belangrijk is voor een goed rendement. Een goed kengetal om dat te beoordelen, is de bruto marge per fte. Deze lag gemiddeld op € 125.000.-.”

De grafiek is gebaseerd op cijfers over 2021 van bedrijven die hebben deelgenomen aan de kengetallenvergelijking Cumela Kompas.

Ook weten hoe je kengetallen zijn?

Is de jaarrekening van jouw bedrijf gereed? En wil je weten hoe jouw kengetallen over 2022 zijn? Doe dan mee aan de kengetallenvergelijking Cumela Kompas. Neem hiervoor contact op via de Ondernemerslijn op (033) 247 49 99 of stuur een e-mail naar [email protected].