komatsu concept hydrogen graafmachine met brandstofcel

Komatsu aan de slag met brandstofcel

Datum: 26 mei 2023
Laatst bijgewerkt: 26 mei 2023
Door: Gert Vreemann
Komatsu heeft een concept voor een nieuwe middelzware graafmachine ontwikkeld die zal worden uitgerust met brandstofcellen op waterstof. De fabrikant heeft deze ontwikkeling versneld om de commerciële productie zo snel mogelijk te kunnen starten. Al deze maand wil Komatsu beginnen met het testen van dit concept.
komatsu concept hydrogen graafmachine met brandstofcel

Komatsu heeft zich gecommitteerd om al in 2030 vijftig procent CO2 te reduceren (vanaf 2010) bij het werken met Komatsu-producten en voor de productie van de machines. Het doel is om voor 2050 CO2-neutraal te zijn. Om deze plannen te realiseren, heeft Komatsu al hybride graafmachines en elektrische minigraafmachines geïntroduceerd. Voor de middelzware en zware grondverzetmachines geeft Komatsu aan meer heil te zien in een brandstofcel-oplossing met waterstof als brandstof. Waterstof heeft een hogere energiedichtheid dan batterijen en de machine kan sneller worden afgetankt met waterstof dan dat batterijen kunnen worden opgeladen.

Voor deze nieuw conceptmachine gebruikt Komatsu een brandstofcelsysteem van Toyota Motor Company. De fabrikant geeft aan dat deze machine dezelfde prestaties moet leveren als een conventionele dieselmachine en dat er een significante reductie van het geluids- en trillingenniveau wordt gerealiseerd.