Kobelco SK 14

Kobelco betreedt nieuw segment

Datum: 1 mei 2020
Laatst bijgewerkt: 1 mei 2020
Door: Toon van der Stok
Stap voor stap vult Kobelco de gaatjes in het leveringspakket. Nu komt er een machine in de 12 tot 14 tons klasse. De SK 130LC-11 is een nieuw ontwikkelde machine die gebaseerd is op bestaande Kobelco techniek. Met een Stage V motor en bijvoorbeeld zeven vooraf ingestelde functies voor hulpstukken.

De nieuwe machine is opgebouwd als een traditionele rupsgraafmachine. Onder de kap ligt een vier cilinder drie liter Isuzu motor met een vermogen van 78 kW. (107pk). De opgegeven graafkracht is 141 kN en de uitbreekkracht is 105 kN.  Voor bedrijven die wat meer stabiliteit willen is het mogelijk om een extra contragewicht van 600 kg te bestellen.

De SK130LC-11 heeft een verbeterd hydraulisch systeem wat volgens Kobelco zorgt voor een verfijndere bediening en strakkere horizontale bewegingen voor het afwerken van oppervlakten. Het hydraulisch systeem is voorzien van zeven vooraf ingestelde functies. Natuurlijk voor het gebruik van een graafbak, maar ook voor bijvoorbeeld een sloophamer of een draaikantelstuk. Dit is allemaal geïntegreerd in het bedieningssysteem met een nieuwe armleuning en de mogelijkheid vanaf het 10 inch grote scherm instellingen te wijzigen. Machinisten kunnen daarnaast zelf ook nog een groot aantal standaardinstellingen vastleggen.

Kobelco uitgesneden

Kobelco verwacht veel van deze machine in de Engelse verhuurmarkt waar dit een zeer populair type is. In Europa ziet het bedrijf vooral mogelijkheden voor kleinere bedrijven die graag met lichtere machines toch voldoende capaciteit willen.