Knoll gras balen na hakselen

Knoll Multibaler XL multifunctioneel inzetbaar

Datum: 12 februari 2021
Laatst bijgewerkt: 12 februari 2021
Door: Herma van den Pol
Inzetbaar in gras, TMR, MKS vezelhennep, bietenpulp, mobiel en stationair te gebruiken en een maatje groter dan de al bestaande range van MultiBalers (820 / 1220) dat is de MultiBaler XL. Een machine die volgens Knoll BV en partner Agronic Oy uit Finland ontwikkeld is om de regels van het conventionele ontwerp te doorbreken en belooft hiermee best wel iets.
stationair draaien atlas kraan en Knoll pers

Met de MultiBaler XL claimt Knoll BV weer voorop te lopen op het gebied van engineering en prestaties. "Ontwikkeld om de regels van een conventioneel ontwerp te doorbreken", aldus Knoll BV die de machine samen met Agronic Oy uit Finland ontwikkelde. Dankzij de introductie van deze gecombineerde pers en wikkelaar wordt de range die al bestond uit de MultiBalers 820 / 1220 uitgebreid naar drie modellen. De machine is  sinds 1 februari leverbaar.  

Bij het ontwerp van de machine is rekening gehouden met de veeleisende professionele gebruiker; zowel agrarisch als industrieel. Dat levert een veelzijdige machine op die zowel ingezet kan worden. Iets wat mede kan door de inzet van twee speciale doseerwalsen die zorgen voor een optimale materiaal verdeling en daardoor de machine geschikt maken voor het verwerken van korte- en lange materiaalsoorten. Noem bijvoorbeeld gehakseld gras, snijmaïs,bietenpulp, maar ook vezelhennep, TMR en alfalfa.   

MultiBaler stro

Multifunctioneel en flexibel 
Bij het ontwerp van de machine is er rekening mee gehouden dat hij veel gewassen aan kan, maar hij is ook nog flexibel in te zetten. Zo kan hij stationair gebruikt worden, maar is hij ook mobiel te gebruiken. Knoll BV speelt zo in op een verwachte trend, want het bedrijf houdt rekening met een toename in het mobiel gebruik van MultiBalers over de gehele wereld om gehakselde materialen te kunnen persen. "Door de MultiBaler XL mobiel te gebruiken, kunnen diverse werkgangen gecombineerd worden, wat direct een arbeidsbesparing en efficiëntie oplevert."

Een andere trend die ze signaleren is het balen van gehakseld gras. "Dat wint aan populariteit en daarom is dit nieuwe model onder andere daarvoor ontwikkeld. Dit maakt het mogelijk om de machine voor een langere periode van het seizoen in te zetten in zowel gras- als maisoogst, wat het rendement van de machine ten goede komt."

MultiBaler bediening

Over de machine
De MultiBaler XL maakt balen met een diameter van 100-115cm (variabel) en een breedte van 120cm. Afhankelijk van materiaalsoort en conditie produceert de machine balen van 500-1350 kg. De perskamer wordt hydraulisch aangedreven door een planetaire aandrijving. Vanuit de bunker met een inhoud van 8,00m3 wordt het te persen materiaal door een invoerketting naar de perskamer gevoerd. 

De perskamer bestaat uit 17 HD-persrollen in combinatie met twee PowerGrip-4 riemen. Na het vormen van de baal in de perskamer wordt deze uiteindelijk voorzien van net of mantelfolie. De MultiBaler XL is voorzien van een gepatenteerd bindsysteem. Folie- of net wordt hydraulisch ingevoerd en vervolgens doormiddel van een instelbaar hydraulisch remsysteem op spanning gebracht om een optimale binding van de baal te garanderen. Over de volledige lengte is de machine ook nog eens voorzien van een retoursysteem. 

Extraatjes 
Om het werk nog plezierig en aangenamer te maken is de machine voorzien met een zelf ontwikkelde besturing. Daarvoor is volop geput uit de ervaring van gebruikers. De bediening gebeurt met een 10''Parker IQAN bedieningsterminal voorzien van een groot touchscreen en kleurenscherm. De bedieningsterminal kan zowel op de machine geplaatst worden voor stationair gebruik als in de trekker geplaatst worden voor mobiel gebruik. 

De machine is standaard voorzien van LED-werkverlichting, camerasysteem en externe bediening om snel belangrijke handelingen uit te kunnen voeren. Tevens is de machine uitgerust met een automatisch Lincoln olie- & vetsmeersysteem.