bouwplaats

Kleine ondernemer krijgt hulp bij langdurig ziek personeel

Datum: 24 december 2018
Laatst bijgewerkt: 18 februari 2020
Door: Herma van den Pol
Er komt een alternatief voor loondoorbetaling wanneer personeel langdurig ziek is. Daarmee heeft minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid goed naar de markt geluisterd, stelt Cumela Verzekeringen.

Onzekerheid over de gevolgen van een langdurig zieke medewerker zorgen er vaak voor dat kleine bedrijven hun medewerkers geen vaste contracten aanbieden. Minister Koolmees heeft namens het kabinet met MKB-Nederland, VNO-NCW, LTO Nederland en het Verbond van Verzekeraars een alternatief plan gepresenteerd voor de voorstellen zoals die in het regeerakkoord waren opgenomen. In dit plan staan maatregelen die het voor kleine werkgevers makkelijker, duidelijker en goedkoper maken om loon door te betalen bij ziekte. 

Alternatieven voor loondoorbetalingsplicht
De gemaakte afspraken zijn het resultaat van een jarenlange lobby en betekenen een flinke stap vooruit voor kleine bedrijven. Eén van de oorzaken waarom Nederlandse werkgevers niet warm lopen voor arbeidsovereenkomsten voor onbepaalde tijd is dat ze 104 weken het loon moeten doorbetalen bij ziekte. Dit is in Europa een unieke wettelijke bepaling. In het regeerakkoord presenteerde het kabinet voorstellen die niet goed vielen bij werkgevers. Het kabinet gaf daarop ruimte aan sociale partners om met alternatieve voorstellen te komen.
Binnen VNO-NCW zijn flink wat discussies gevoerd om te komen tot een alternatief plan. Cumela was hier ook bij betrokken. Het is uiteindelijk een pakket geworden van wettelijke wijzigingen, een tegemoetkoming en de lancering van een MKB verzuim-ontzorgverzekering.

Met wettelijke wijzigingen meer grip op re-integratie
In de afspraken staat dat het medisch advies van de bedrijfsarts leidend wordt bij de RIV-toets (re-integratieverslag). Wanneer de werkgever het advies van de bedrijfsarts heeft opgevolgd, kan hij of zij geen loonsanctie op medische gronden meer krijgen van het UWV. De werknemer moet voortaan zelf op vaste momenten zijn visie op het re-integratietraject geven.
Werkgevers krijgen meer grip op de re-integratie via het zogenaamde 'tweede spoor' (buiten het eigen bedrijf). Ook omdat zij op het advies van de bedrijfsarts kunnen vertrouwen en de minister vanaf 2019 ruimte biedt voor experimenten die kunnen leiden tot meer re-integratie bij een andere werkgever. Als voorbeeld hiervoor is genoemd het eerder kunnen inzetten van de no-riskpolis. Deze polis geldt voor werknemers met een handicap of ziekte, waarbij het UWV de werkgever een Ziektewetuitkering betaalt wanneer de werknemer weer ziek wordt.
Ook voor het UWV gaan er zaken veranderen, want die moet transparanter gaan handelen. Zo gaat Koolmees in gesprek met het UWV om ervoor te zorgen dat die beter gaat communiceren met werkgevers over loondoorbetaling.
Al de voorgestelde wijzigingen moeten nog wel door de Tweede en Eerste Kamer.

Tegemoetkoming in kosten
Alle ondernemers krijgen met ingang van 2021 een financiële tegemoetkoming in de kosten. Hiervoor is jaarlijks 450 miljoen euro beschikbaar. Dit komt neer op ruim 1.000 euro per bedrijf per jaar. Zodra het systeemtechnisch mogelijk is om onderscheid te maken in omvang van de werkgever (waarschijnlijk 2024) krijgen alleen bedrijven tot 25 werknemers compensatie. Dit komt dan in de vorm van een lagere (Aof)-premie.

MKB verzuim-ontzorgverzekering
Vanaf 1 januari 2020 krijgen ondernemers de mogelijkheid om een nieuwe, zogenoemde MKB verzuim-ontzorg-verzekering af te sluiten. Deze verzekering moet het financiële risico voor werkgevers opvangen en geeft professionals de regie bij re-integratie. De polis is poortwachterproof. Dit betekent dat als de werkgever de adviezen van de professional opvolgt hij niet meer geconfronteerd kan worden met een loonsanctie. De verzekeraar neemt dat risico over. "Door deze professionalisering wordt de kwaliteit van de re-integratie verbeterd. Dit is goed voor zowel werknemer als werkgever", stelt Jacqueline Tuinenga van Cumela. "Verschillende verzekeraars zullen de polis gaan aanbieden, zodat er marktwerking is. De polissen moeten aan een minimum standaard voldoen, transparant zijn en met elkaar te vergelijken. Er komt ook een loket waar werkgevers met klachten over de polis terechtkunnen", zegt Tuinenga.
De eerste reactie van Cumela Verzekeringen is positief. "Ik denk dat hiermee goed naar de markt geluisterd is", zegt Ralph de Hart, directeur bij Cumela Verzekeringen. "Zo op het eerste gezicht lijkt deze ontwikkeling positief en beter dan wanneer het tweede jaar van ziekte weer bij het UWV ondergebracht wordt." Toch is er nog wel een vraag die beantwoord moet worden om meer over de plannen te zeggen. "Ik ben benieuwd naar de uitwerking van het premiemodel. De premiestructuur mag maar beperkt afhankelijk zijn van het eigen verzuim."    

Eigen keus in afsluiten verzekering
Ondernemers hebben de keuze om wel of niet deze verzekering af te nemen. "Het blijft mogelijk om de huidige verzekering te handhaven of geen verzekering te nemen. Wat interessant is voor een werkgever zal duidelijk worden als de polisvoorwaarden bekend worden en de premie die daarbij hoort. Als een werkgever geen verzekering neemt, profiteert hij toch van de wettelijke wijzigingen en de tegemoetkoming. Voor werkgevers is het belangrijk om de ontwikkelingen te volgen en te zien hoe en of hun huidige verzuimverzekering hierop gaat reageren", zegt Tuinenga tot slot over de gemaakte afspraken. 

Meer informatie
Meer informatie over dit onderwerp vind je in de bijlages. Verder kun je met jouw vragen terecht bij de Cumela Ondernemerslijn, 033- 247 49 99.