Golstein kantelbeveiliging

Kantelbeveiliging voor kippers

Datum: 8 september 2022
Laatst bijgewerkt: 8 september 2022
Door: Gert Vreemann
Golstein Weegsystemen, producent en leverancier van de bekende draadloze aslast-weegsystemen, heeft een kantelbeveiliging voor kippers ontwikkeld. Dit systeem heeft als doel het omvallen van kippers tijdens het kippen te voorkomen. Op het Kipper Event in Markelo op 9 en 10 september zal het bedrijf aanwezig zijn om het uit te leggen aan geĂ¯nteresseerden.
Golstein kantelbeveiliging

Golstein heeft de actieve kantelbeveiliging voor kippers ontwikkeld vanuit serieuze vragen vanuit de markt en omdat het ook de geluiden kent dat, als een kipper zijwaarts begint te bewegen, je in de regel te laat bent om omvallen te voorkomen. Elektronica registreert dit veel eerder en kan razendsnel reageren. Voordat de zijwaartse beweging op snelheid komt, zakt de bak alweer. Het systeem voorspelt als het ware of de kipper gaat omvallen en handelt al voordat je er zelf aan denkt.

Er worden indicatie LED’s aan de zijkanten geplaatst, zodat de chauffeur tijdens het achteruitrijden direct zicht heeft hierop. Tijdens het achteruitrijden en als je op de plek staat waar je wilt kippen, zie je aan de kleur van de led of je in beginsel veilig kunt kippen op basis van de actuele scheefstand of het werken op een niet-stabiele ondergrond.

Tijdens het kippen berekent het systeem continu (vijf keer per seconde) de tijd die resteert tot het kantelpunt wordt bereikt en de kipper daadwerkelijk omvalt. Wanneer die tijd minder is dan bijvoorbeeld tien seconden (instelbaar) en er echt risico op omvallen is, laat het systeem direct een alarmsignaal horen en (optioneel) direct de kipperbak zakken. Golstein heeft het systeem geheel zelf ontwikkeld. Het is op te bouwen op bakwagens, maar ook op gelede dumpers, opleggers en op kippers achter trekkers.