Bestuurdersdag

Jouw vereniging van de toekomst!

Datum: 2 november 2022
Laatst bijgewerkt: 3 november 2022
Door: Marijke Dorresteijn
Hoe bepaal je koers als brancheorganisatie? Hoe speel je snel en goed in op ontwikkelingen? Hoe zorg je dat cumelabedrijven bijdragen aan maatschappelijke doelen? Met andere woorden: wat is de Cumela van de toekomst? Deze vraag stond centraal tijdens de bestuurdersdag.
IvanPouwels

Op dinsdag 1 november vond de bestuurdersdag plaats in Nijkerk. Ruim 60 bestuurders gingen aan de hand van de visie van Ivan Pouwels, adviseur en onderzoeker voor verenigingen en stichtingen, aan de slag met de vereniging van de toekomst. Welke stappen moet Cumela mét haar (bestuurs)leden nemen om toekomstbestendig te zijn? Hoe blijf je leden binden en verbonden houden aan onze vereniging en hoe zorg je dat potentiële leden zich aan Cumela willen verbinden?

Proactief handelen 

Waar een brancheorganisatie vroeger enkel opkwam voor de belangen van ondernemers, wordt tegenwoordig veel meer gevraagd van belangenorganisaties. Vooruitkijken en proactief handelen. Het ondernemersklimaat verandert sneller dan ooit, er liggen steeds meer dossiers bij brancheorganisaties, crises stapelen zich op en er is veel concurrentie van allerlei ondernemersverenigingen. Dit vraagt om aanpassingen, bijvoorbeeld in de structuur van de organisatie.

Bestuurdersdag
Rol bestuursleden 

Ook werd er tijdens de bestuurdersdag uitgebreid gesproken over de rol van bestuursleden. Welke structuur is nodig om alle wensen van de toekomst zo goed mogelijk in te vullen? Wat is de rol van het verenigingsbestuur, het dagelijks bestuur, sectiebesturen, jongerenbestuur, regionale besturen en studieclubs? Hoe kunnen de medewerkers van Cumela samen met de (bestuurs)leden een slagvaardige structuur creëren waarin we snel kunnen inspelen op actualiteiten, van nieuwe marktontwikkelingen of crises?

Uit de werksessie kwamen verrassende suggesties: van het dichterbij halen van de studieclubs bij de vereniging tot het belang van de rol van de bedrijvenadviseur als regiomanager. Of het afstappen van het huidige bestuurlijke model. Interessante suggesties waar me mee aan de slag gaan om Cumela fit te maken voor de toekomst.

Vragen of suggesties 

Heb je vragen of suggesties voor jouw vereniging van de toekomst? Neem gerust contact op met Erna Berends, onze Manager Ledenorganisatie.