jcb 370x rupsgraafmachine

JCB 370X onthuld

Datum: 4 april 2024
Laatst bijgewerkt: 4 april 2024
Door: Gert Vreemann
Met de lancering van de compleet nieuwe JCB 370X-rupsgraafmachine lanceert de Britse fabrikant een echte X-serie-machine voor de zware 35-40-tons klasse. Naast verhoogde machineprestaties en een lager verbruik heeft JCB belangrijke nieuwe kenmerken in deze machine verwerkt, zoals de nieuwe JCB UX-gebruikersinterface en het nieuwe Leica 2D- en 3D-ready Intelligrade-systeem.
jcb 370x rupsgraafmachine

De JCB 370X is compleet nieuw en door JCB zelf in eigen huis ontwikkeld. het heeft dus niets meer met Sumitomo van doen. De nieuwkomer wordt aangedreven door de nieuwste Cummins L9-Stage V-dieselmotor. Deze heeft veertien procent meer koppel beschikbaar ten opzichte van de uitgaande JS370. Het maximumvermogen van 240 kW (322 pk) is beschikbaar bij 1700 motortoeren. De Kawasaki-tandempomp levert een verhoogde werkdruk van 350 bar, oplopend tot 380 bar tijdens boost-cycli. In combinatie met het nieuwe ventielenblok en een hydraulisch bediende koelventilator kan de 370X volgens JCB tot 4,5 ton meer materiaal per liter brandstof verplaatsen. Hiervoor zijn de giekdelen versterkt en zijn er leidingen met grotere diameters toegepast.

De 370X wordt geleverd met een monogiek van 6,45 meter en met een 2,63, 3,23 of 4,03 meter lange lepelsteel. Optioneel is er ook een 21,50 meter lange long reach-giek leverbaar met een 9,50 meter lange lepelsteel. De machine heeft ook langere onderhoudsintervallen. Voor de hydrauliek en het luchtfilter zijn die nu 2000 uur.

cabine JCB 370x rupsgraafmachine

De cabine is uitgerust met een nieuw 10-inch-touchscreen met een nieuwe gebruikersinterface, JCB UX genaamd, die beschikbaar is voor de hele X-serie. Het schakelpaneel bevat aanpasbare sneltoetsen, waarmee de machinist op persoonlijke voorkeur voor de klus kan werken.

De JCB UX-interface heeft maximaal 25 gebruikersprofielen. De machinisten kunnen de profielen via een usb-stick overzetten op een andere machine. De 370X is leverbaar met een reeks opties, zoals extra hydraulische circuits met maximaal vijftien instellingen voor uitrustingsstukken, die ook in het UX-systeem zijn opgenomen. Ledverlichting is nu standaard. Een 360-graden-camerasysteem met vogelperspectief, geïntegreerd in het 10-inch-UX-display, kan ook worden aangeboden, samen met goed zichtbare handrails rondom, evenals een stoel met klimaatregeling. Een radio met DAB+-optie, sleutelloze start en dubbele camera’s voor extra zicht behoren tot de standaarduitrusting.

De machine kan op termijn ook worden aangeboden met het nieuwe JCB 2D- en 3D-ready Intelligrade-systeem. Dat is een belangrijke stap, waarmee JCB en Leica Geosystems aankondigen dat JCB de Leica 2D- en 3D-ready-systemen af-fabriek gaat monteren. Die zullen allereerst beschikbaar zijn op de JCB 220X-rupsgraafmachine en daarna zal deze optie op de gehele range JCB X-serie worden aangeboden en dus ook op de 370X.