Martin Bloemendal, agribumper

Innovatieve Agribumper bewijst zich na stoppen subsidie

Datum: 6 september 2024
Laatst bijgewerkt: 6 september 2024
Door: Herma van den Pol
Het gaat goed met de trekkerbumpers sinds Cumela de subsidie stopte. Zo werkt Martin Bloemendal hard om de productie van zijn Agribumper op te schalen naar duizend stuks per jaar. Het resultaat van de ontwikkeling die zijn zelfontworpen bumper de laatste jaren doormaakte en de innovatieve oplossingen die Bloemendal bedacht.

“Tijdens het testjaar van de bumper voor Cumela in 2013 en 2014 leerde ik veel”, zegt Bloemendal. “De terugkoppeling die ik kreeg, hielp me om de bumper te verbeteren.” Hij is overtuigd dat de sector de bumpers nodig heeft. “Mijn motivatie komt uit mijn eigen ervaring. Ik werkte regelmatig bij loonwerkers in de buurt. Tijdens het tractorrijden kreeg ik inspiratie, eerst voor houten bouwwerken, later voor het opzetten van Extra Trekker. Totdat ik een ongeluk kreeg.”

Martin Bloemendal, agribumper

Bloemendal reed met een tractor en kipper van de weg en botste tegen een boom. “Het was een eenzijdig ongeluk, maar het maakte me bewust van de kracht van de tractor én de zwakke plek. Wat als er iemand bij betrokken was geweest? Later was ik betrokken bij een ander ongeluk waarbij een bestuurder een band van een silagewagen raakte. Gelukkig liep het goed af.”

Het zette hem aan het denken. “Stel je voor dat je met een tractor frontaal op een auto botst”, zegt Bloemendal. “Zonder bumper kan de neus van de auto tussen de banden van de tractor glijden. De tractor klimt omhoog en dan is het gebeurd. Het draait allemaal om veiligheid op de weg.”

Tractorbumper, agribumper
Nut van beveiliging

Toen de subsidie vanuit Cumela in 2019 stopte, moest Bloemendal ondernemers gaan overtuigen van het nut van de bumper. “Veel ondernemers vonden de bumpers onhandig en noemden ze 'rotdingen die geen geld opleveren'. Ze zeiden dat je ze niet kunt doorrekenen aan de klant.”

Om de sector toch te overtuigen, ontwikkelde de ondernemer een bumper die de fronthef vrijlaat. “Met mijn bumper kun je de fronthef blijven gebruiken en variëren met gewicht. Het belangrijkste is dat de bumper dicht op de tractor zit, waardoor hij niet uitsteekt. Bij eerdere ontwerpen, zoals die van Peecon, hing de bumper aan de fronthef en stak hij een meter uit. Ondernemers zagen dat als een nadeel.”

Door de bumper te verbeteren, loste Bloemendal ook problemen met de gewichtsverdeling op. “Ik zag tractors met een spitzaaicombinatie die je bijna met een hand kon optillen door door de slechte balans. Met mijn bumper is dat probleem opgelost. Boeren uit meer dan 35 landen weten ons inmiddels te vinden.”

Richting klanten probeert hij vooral mee te denken en oplossingen te zoeken. Zo koppelde hij de bumper al aan diverse John Deere-tractoren zonder fronthef en weten eigenaren van het nieuwe model Fasttrac hem te vinden. “Dat model Fasttrac heeft geen beugel meer met lampjes. Die willen ze erop hebben. Dat vinden de ondernemers mooi.”

Tractor komt op landweg andere weggebruiker tegen
Veiligheid op de weg

Voor Bloemendal draait het vooral om veiligheid. “Ik speel in op wat ik zie. Zo heb ik nu een model met contour stripingstickers ontwikkeld, omdat gebruikers dat wilden. Die versie is goedkoper, maar ik vind het model met variabel gewicht beter. Je wilt toch niet elke keer van bumper wisselen?”

Het aantal tractors met een bumper groeit. Toch is hier iets geks aan de hand. “Kijk bijvoorbeeld maar eens naar de bedrijven die bermen maaien. Lang niet alle tractors hebben trekkerbumpers en dat is bijzonder." Hij weet uit de praktijk dat chauffeurs naar de berm en hun maaiarm kijken. "Juist dan heeft een bumper echt toegevoegde waarde." 

"Waar heeft een chauffeur mee te maken?", vraagt Bloemendal hardop. “Je hebt te maken met pk’s, volume, gewicht, je eigen snelheid en je zicht. "Hij pleit voor meer bewustwording in de sector. "We moeten echt gaan werken aan de veiligheid."