Wij hebben op 22 maart 2022 een enquête verzonden naar onze leden met vragen over de gevolgen van de oorlog in Oekraïne en de sancties voor Rusland voor de cumelasector. Op 28 maart 2022 hadden 255 leden gereageerd en dit betekent een respons van 13,2%. Op hoofdlijn heeft de gehele infrabranche last van:
- Stagnaties van de levering van metaal/staal, gebakken klinkers, hout, (stort)steen, bekabelingsmateriaal, kunststof bouwproducten, bitumen en op termijn mogelijk ook zand & grind. Dit verstoort het bouwproces (qua fasering en bouwtijd).
- Enorm gestegen inkoopprijzen van grondstoffen, bouwmaterialen en brandstoffen & energie. Projectresultaten staan daardoor onder spanning en worden in veel gevallen verliesgevend.
- Bouwtijd en bouwkosten nemen toe door stagnerende en onregelmatige leveringen.
- Onzekerheid over marktontwikkelingen.
Handelingskader Oekraïne
Samen met de infrabranches Koninklijke Bouwend Nederland, Vereniging MKB Infra, Koninklijke NLIngenieurs, Techniek Nederland en de Vereniging van Waterbouwers, werken wij aan een Handelingskader Oekraïne. Het Handelingskader heeft als doel om eenduidig te komen tot evenwichtige afspraken over de verdeling van de risico’s tussen opdrachtgever en opdrachtnemer.
Het Handelingskader gaat over verdeling van de risico’s tussen opdrachtgever en opdrachtnemer.
De infrabranches voeren verkennende gesprekken met de (meest) betrokken ministeries over dit handelingskader. We streven ernaar om zo snel mogelijk tot afspraken te komen. In de tussentijd vragen we opdrachtgevers om coulance en de bereidheid om het gesprek aan te gaan met opdrachtnemers. Zodra het Handelingskader Oekraïne gereed is, informeren we je uiteraard hoe dit gebruikt kan worden bij onderhandelingen.