ekobot robot

Homburg neemt Ekobot over

Datum: 13 juni 2024
Laatst bijgewerkt: 13 juni 2024
Door: Gert Vreemann
Homburg is volledig eigenaar van het Zweedse Ekobot geworden. Deze overname past in de visie van Homburg om verder door te groeien op het gebied van geavanceerde precisielandbouw. Met de overname van Ekobot is daarin een grote stap gezet. Sinds januari 2024 was Homburg al officieel importeur van Ekobot in Nederland en België.
ekobot robot

“Wij zijn er trots op dat we de Ekobot-producten kunnen toevoegen aan het wereldwijde SmartFarming-aanbod van Homburg”, aldus Jack Thibaudier, CEO van Homburg. “Wij kunnen Ekobot nu doorontwikkelen volgens onze eigen visie op de landbouw. Doorontwikkeling was voor Ekobot als beursgenoteerde startup lastig; het was duidelijk toe aan de scale-up-fase.”

Ekobot ontwikkelde volgens een uniek concept de autonome landbouwrobot Ekobot WEAI. Deze robot houdt, vergelijkbaar met de robotmaaier thuis, een perceel (met bijvoorbeeld uien) schoon van onkruid. Dit gebeurt op basis van een in eigen huis ontwikkeld camerasysteem met AI-gestuurde herkenningstechnieken en met een gepatenteerd mechanisch wiedinstrument. Ook heeft het systeem een constante verbinding met de cloud, waardoor verdere analyses van het gewas mogelijk zijn.

Ekobot gaat zich als licentievertrekker en consultant focussen op softwareontwikkeling voor de landbouw. Dat gebeurt niet alleen voor Homburg SmartFarming, maar ook voor wereldwijde externe partners.