Spuit

"Hoe netjes werk jij met gewasbeschermingsmiddelen?"

Datum: 6 april 2023
Laatst bijgewerkt: 7 april 2023
Door: Herma van den Pol
"Hoe netjes werk jij met gewasbeschermingsmiddelen?" Die vraagt stelt onze beleidsmedewerker Maurice Steinbusch. "We hebben de indruk dat cumelabedrijven tijdens bespuitingen al heel zorgvuldig werken. Nu hopen we dat ook voor elkaar te krijgen op het erf. Zo werken we samen aan minder overschrijdingen van de normen in 2023."

Uit cijfers blijkt dat het in veel sloten en watergangen de goede kant op gaat met de waterkwaliteit. "Aan de bestuurderstafels zie ik ook dat de aandacht zich steeds meer richt op andere watervervuilende stoffen. Noem bijvoorbeeld geneesmiddelen. Toch blijft zorgvuldig werken met middelen om gewassen te beschermen noodzakelijk", stelt Steinbusch vast. Als beleidsmedewerker agrarisch loonwerk praat hij met de partners en zet hij zich in om de druk op het middelenpakket te verminderen. 

"We zien dat er steeds meer gaten vallen in het middelenpakket. Dit doordat er stoffen en middelen wegvallen. Een ‘biologische vervanger’ ontbreekt vaak nog. Zo die er al aan zit te komen," zegt Steinbusch. Die gaten maken de teelt van diverse gewassen extra uitdagend of zelfs onmogelijk. "Extra druk op toegelaten middelen willen we voorkomen. Daar hebben wij ook invloed op via de meetresultaten. Laten die een verkeerde trend zien dan kan het College voor gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) het gebruik van een middel verder beperken." 

Aandacht

Steinbusch ziet dat onder meer loonwerkers de laatste jaren steeds netter werken met middelen. "Ik ben blij met die stappen. Tegelijkertijd zien degene om ons heen dat het allemaal nog net iets beter kan en daar spreken ze ons op aan." Iets wat Steinbusch als een uitdaging ziet mits die geen onredelijk eisen stelt.   

"Die roep om het nog beter te gaan doen zie ik ook terug in het dossier waterkwaliteit," zegt Steinbusch. "Steeds vaker wijzen ze ons als sector op het halen van de doelen uit de Kaderrichtlijn Water, waarin 2027 een belangrijk jaar is. Dan moeten we onze waterkwaliteit op orde hebben. Voor gewasbeschermingsmiddelen geldt ook 2023 als een belangrijk jaar. Dit jaar dus! Samen met de andere betrokken partners werken we aan de opdracht het aantal overschrijdingen van de normen voor gewasbeschermingsmiddelen flink te verlagen."

Routes 

In grote lijnen kennen we de routes waarlangs middelen hun weg naar het oppervlaktewater vinden:

  • Via drift tijdens bespuitingen in het veld;
  • Via afspoeling van het perceel na stortbuien;
  • En via het erf: reiniging van spuitmachines.

"Ik zie de effecten van alle aandacht voor drift tijdens bespuitingen. Daar heb ik de indruk dat we mooie stappen maakten en nog steeds maken", complimenteert Steinbusch de sector. "Onze volgende stap: kijken wat er op het erf gebeurt. Ik roep jullie daarom allemaal op om goed te gaan kijken op het erf. Wat zijn de manieren waarop middelen via jouw erf in water terecht kunnen komen? Bijvoorbeeld het reinigen van spuitapparatuur. Hoe doe je dat. Zo mag reinigen op het erf of in de reguliere wasplaats niet, alleen als je waswater van in- en of uitwendige reiniging apart opvangt en vervolgens zuivert."

toolbox water
Handvatten en informatie

Om inzicht te geven in wat jij kunt doen zet Steinbusch wat tips op een rij. Waar vind je meer informatie? 

  • Meetresultaten: via bestrijdingsmiddelenatlas.nl kun je alle informatie over gemeten gewasbeschermingsmiddelen vinden per waterschap.  
  • Toolbox Water: op toolboxwater.nl vind je de erfemissiescan waarmee je de risico’s van je bedrijf in beeld kunt brengen. De erfemissiescan maakt onderdeel uit van certificatieschema’s als VoedselKwaliteit Loonwerk (VKL) en Voedsel- en Voederkwaliteit Akkerbouw (VVAK). 
  • Emissieprotocollen BO Akkerbouw: via farmmaps.eu stelt BO Akkerbouw emissieprotocollen beschikbaar waarmee bedrijven inzicht krijgen in de te nemen maatregelen. Ook kunnen ze hiermee genomen maatregelen vastleggen. 
  • Op emissiereductiesprint.nu staan inspirerende voorbeelden om de erf- en perceelsemissie te voorkomen of aan te pakken. 
Cumela Nederland

Maurice Steinbusch

Beleidsmedewerker Agrarisch loonwerk