omgevingswet, vergunning, plattegrond, gww

Het opslaan van grond

Datum: 18 augustus 2021
Laatst bijgewerkt: 22 november 2022
Door: Tom Luttikhold
In het Besluit activiteiten leefomgeving vat de Omgevingswet per 1 juli 2022 de eisen samen uit het Besluit bodemkwaliteit, het Activiteitenbesluit milieubeheer en de voorschriften opgenomen in de vergunning. In deze aflevering over de Omgevingswet geef ik de veranderingen weer met betrekking tot het ontgraven en het (tijdelijk) opslaan van grond.

In de huidige situatie wordt er een verschil gemaakt tussen het opslaan van grond buiten een bedrijfslocatie en binnen een bedrijfslocatie. De eisen voor deze situaties zijn respectievelijk vastgelegd in het Besluit bodemkwaliteit en het Activiteitenbesluit milieubeheer. Wanneer de Omgevingswet in werking treedt, worden beide besluiten vervangen voor het Besluit activiteiten leefomgeving. Hierin zijn de eisen voor alle activiteiten met grond opgenomen, zoals het opslaan, zeven of samenvoegen van partijen. Het maakt dan niet meer uit of de opslag wel of niet op een bedrijfslocatie wordt uitgevoerd. In beide gevallen zijn dezelfde eisen van toepassing. De enige uitzondering betreft het tijdelijk opslaan van grond op de locatie waar deze wordt ontgraven en ook weer wordt toegepast. Hierbij is uitsluitend het uitzeven van bodemvreemd materiaal als bewerking toegestaan. 

Minder vergunningen 
In de huidige situatie geldt een vergunningplicht voor de opslag van meer dan 10.000 kubieke meter grond of baggerspecie. Deze vergunningplicht komt niet meer terug onder de Omgevingswet. Voor het zeven en mechanisch ontwateren van de grond of baggerspecie is ook geen vergunning meer nodig. In plaats daarvan bepaalt nu de kwaliteit van de grond of baggerspecie of een vergunning nodig is. Wanneer matig tot sterk verontreinigde grond en/of sterk verontreinigde baggerspecie wordt opgeslagen, is er wel sprake van een vergunningplicht. Hierbij maakt het niet uit wat de omvang van de partij grond of baggerspecie is. 

Dit geldt in principe ook voor grond of baggerspecie van onbekende kwaliteit. De uitzondering hierbij is dat de locatie van herkomst bekend moet zijn. In deze gevallen moet de bodemkwaliteit van de locatie voldoen aan de kwaliteitsklasse industrie voor landbodem of de kwaliteitsklasse matig verontreinigd voor waterbodem. 

In het Besluit activiteiten leefomgeving zijn de eisen voor alle activiteiten met grond opgenomen

Soepeler eisen bodembescherming 
De bodemvoorschriften voor de opslag van grond met de kwaliteitsklasse wonen of industrie komen in het Besluit activiteiten leefomgeving te vervallen, waaronder het opslaan op een bodembeschermende voorziening. Wel moet, na het beëindigen van de opslag van deze grond, een eindonderzoek naar de bodemkwaliteit worden uitgevoerd. Zo kan worden gecontroleerd of de bodem inderdaad niet nadelig is beïnvloed. 

Steenachtig materiaal en hout mag tot maximaal twintig gewichtsprocenten in de ontgraven grond of baggerspecie aanwezig zijn. Het gaat alleen om bodemvreemde materiaal dat al vóór het ontgraven of bewerken in de bodem aanwezig is. Ander bodemvreemd materiaal dan steenachtig materiaal of hout mag alleen sporadisch in de ontgraven grond of baggerspecie voorkomen. Ook dit materiaal mag alleen aanwezig zijn als dat al vóór het ontgraven of bewerken in de bodem aanwezig is. Er is voor het begrip ‘sporadisch’ gekozen omdat er geen precieze criteria zijn, zoals een bepaald gewichtspercentage, om te bepalen hoeveel ander bodemvreemd materiaal er in grond of baggerspecie ten hoogste mag voorkomen. Plastics en piepschuim zijn bijvoorbeeld zeer lichte materialen, waarvoor het gewichtspercentage geen geschikt criterium is. Bovendien gaat het er mede om wat redelijkerwijs kan worden verwijderd bij het zorgvuldig ontgraven of voor het toepassen. 

In de volgende editie van Grondig gaan we in op het toepassen van grond. 

Serie: Omgevingswet

De overheid streeft ernaar om op 1 januari 2022 de nieuwe Omgevingswet in werking te laten treden. In aanloop naar die datum gaan we in elke editie van Grondig in op de ontwikkelingen en de bijzonderheden die deze wet met zich meebrengt en bundelen we die hier.