rino werktuigdrager

Goedkoop alternatief

Datum: 24 september 2021
Laatst bijgewerkt: 24 september 2021
Door: Toon van der Stok
Een relatief goedkope elektrische werktuigendrager komt van het Italiaanse Rino. Deze heeft een vermogen van 18 kWh en kan daarmee minimaal 6 uur werken claimt de fabrikant. Voor het werk heeft de fabrikant ook een flinke set eigen aanbouwdelen.

Rino zelf claimt de eerste te zijn die een volledig elektrische werktuigdrager hebben gemaakt. Al in 2012 kwam in Italië het eerste prototype op de markt. Inmiddels is deze flink doorontwikkeld en staat er een machine die in serieproductie wordt gebouwd. In Nederland heeft Lozeman sinds 2020 de importrechten voor deze machine en zijn er al een aantal verkocht. Op de vakbeurs Openbare Ruimte die deze week in Utrecht werd gehouden presenteerde het bedrijf de werktuigdrager voor het eerst in Nederland.

rino elektrische werktuigdrager

De werktuigdrager heeft twee elektrische motoren. Een voor de rijaandrijving en een voor de hydrauliekpomp. De rijaandrijving is op een as. Voor de aandrijving van werktuigen wordt gewoon gebruik gemaakt van hydrauliek of elektriciteit. Daarvoor zit aan de voorzijde een speciale stekkeraansluiting. Aan de achterzijde is ook een gewoon 220 stopcontact aanwezig om in het veld ook gewoon gereedschap te kunnen gebruiken of accu’s op te laden.

De bediening van de werktuigen gebeurt vanaf een soort bedieningsplatform aan de rechterzijde. Daar zit een draaiknop voor het instellen van de rijsnelheid. Met de joystick wordt de hoogte van het werktuig bediend. Voor het gebruik in onregelmatig terrein is er ook een zweefstand. Rino heeft zelf een flink scala aan uitrustingsstukken zoals een onkruidborstel, een veegborstel, een hoge drukspuit, een cirkel of klepelmaaier en eventueel een versnipperaar voor kleinere takken.

rino werktuigdrager

Het opladen van de accu’s duurt ongeveer 8,5 uur via het gewone 220 V netwerk. Op 380 Volt is dit in 4 uur mogelijk. Wie helemaal energieneutraal wil zijn, kan bij Rino ook een carport met zonnepanelen bestellen. Maar dan moet de zon wel voldoende schijnen.

De basismachine is in Italië ontwikkeld zonder cabine, maar wie in Nederland droog wil zitten, is er ook een uitvoering met cabine. De basisuitvoering van deze werktuigdrager kost ongeveer 40.000 euro en mag dan ook de weg op.

rino