Ondernemen met Cumela

Geslaagd! Wat komt er allemaal bij kijken?

Datum: 4 augustus 2021
Laatst bijgewerkt: 22 november 2022
Door: Marije van Beurden
De vlaggen met tassen hangen weer buiten: de studenten zijn geslaagd. Feest voor de student, maar ook voor de ondernemer die de student heeft begeleid, want een diploma krijg je alleen als je aan alle eisen voldoet. Die staan beschreven in het kwalificatiedossier.
profiel, geslaagd, grondig 6, 2021 (4388)

Het kwalificatiedossier voor het middelbaar beroepsonderwijs geeft weer wat de beginnende beroepsoefenaar aan het eind van zijn opleiding moet kennen en kunnen. Een kwalificatiedossier bestaat uit een basisdeel, één of meerdere profieldelen en één of meerdere keuzedelen. Binnen de sector groen, grond en infrastructuur wordt gewerkt met twee varianten, namelijk Groen en Cultuurtechniek en Agrarisch Loonwerk. De naam geeft aan waar de nadruk op ligt binnen het kwalificatiedossier. 

Basisdeel 
In het basisdeel van het kwalificatiedossier staat het gemeenschappelijke deel van de kwalificaties beschreven. Die basis bestaat uit een generiek deel (Nederlands, rekenen, loopbaan en burgerschap en voor niveau 4 ook Engels) en een beroepsspecifiek deel (kerntaken, vakkennis, vaardigheden en houdingsaspecten), die alle beginnende beroepsbeoefenaren in het desbetreffende werkveld delen. Binnen bijvoorbeeld Groen en Cultuurtechniek liggen groen, grond en infrastructuur, hovenierswerk en natuur, water en recreatie bij verschillende lesonderwerpen dicht bij elkaar. In veel gevallen worden lesonderwerpen gezamenlijk aangeboden. Het profieldeel beschrijft de specifieke onderdelen van een kwalificatie die niet gelden voor alle kwalificaties in het dossier.  

Het kwalificatiedossier geeft weer wat de beginnende beroepsoefenaar na zijn opleiding moet kennen en kunnen

Keuzedelen 
Keuzedelen zijn verbredend of verdiepend voor een opleiding en dragen bij aan een betere in- of doorstroom van een vervolgopleiding. Scholen bepalen zelf welke keuzedelen worden opgenomen in het onderwijsaanbod. Vanuit Cumela geven wij het advies dat scholen voor de opleidingen Groen en Cultuurtechniek het keuzedeel Agrarisch Loonwerk aanbieden en voor de opleiding Agrarisch Loonwerk het keuzedeel Groen en Cultuurtechniek. Zo worden studenten breed opgeleid in het vak.  

Vanuit het kwalificatiedossier wordt een examenplan gemaakt. Daarin kunnen vier examenvormen worden gehanteerd: 

  • Beroepsproeve 
    Een praktisch examen waarbij de student een complexe beroepsopdracht moet uitvoeren in een reële praktijksituatie. In de beroepsproeve wordt vastgesteld of de student het beroep beheerst waarvoor hij is opgeleid. 
  • Werkprocesexamen
    Een praktisch examen dat vergelijkbaar is met de beroepsproeve, maar kleiner van omvang. Hierbij worden één of enkele werkprocessen (onderdelen) geëxamineerd. 
  • Vaardigheidsexamen 
    Een praktisch examen waarbij één of enkele vaardigheden die essentieel zijn voor de beroepsuitoefening worden geëxamineerd. 
  • Kennisexamen 
    Een theoretisch examen met gesloten vragen waarbij kennis die essentieel is voor de beroepsuitvoering wordt geëxamineerd.  

Beroepsproeve 
Zoals al eerder beschreven wordt een beroepsproeve (PVB) uitgevoerd in een praktijksituatie. Afhankelijk van de instelling waar de student de opleiding volgt, kan de student jou als bedrijf vragen om een opdracht te hebben waarin hij de eisen voor de beroepsproeve moet kunnen laten zien. Neem daarom als bedrijf de beroepsproeve en het afronden van een opleiding van een student serieus en bekijk samen met de student of met de school welke opdracht geschikt kan zijn als eindopdracht (beroepsproeve) om een opleiding te kunnen afronden.  

Neem als bedrijf de beroepsproeve en het afronden van een opleiding van een student serieus

De beroepsproeve wordt altijd beoordeeld door een schoolassessor en een bedrijfsassessor om onafhankelijk te kunnen toetsen. Als assessor krijg je een mooi beeld hoe leerlingen in de praktijk worden opgeleid en functioneren. Door jezelf als bedrijfsassessor beschikbaar te stellen, kunnen we samen met de scholen het niveau van alle opleidingen in onze sector blijven monitoren en naar een hoger niveau tillen. Neem voor meer informatie over het worden van assessor contact op met contactpersoon van de school.  

IMG-20210605-WA0000.jpg