Geld

Gemiddeld bijna 10% stijging in loonkosten

Datum: 16 januari 2024
Laatst bijgewerkt: 17 januari 2024
Door: Dieuwer Heins
De werkgeverslasten stijgen in 2024 voor de gemiddelde werknemer (Cao Groen Grond Infra, D7) met afgerond 10%. Deze stijging wordt voornamelijk veroorzaakt door de aanpassing van de cao lonen. Echter door veranderingen van werkgeverspremies stijgen de werkgeverslasten nog meer.

De werkgeverslasten per week zijn in 2024 € 980,29 ten opzichte van gemiddeld in 2023 € 892,49. Een stijging van 9,8 procent. Deze aanpassing is procentueel niet voor alle werknemers gelijk.

Qua premies zijn de grootste aanpassingen de premie voor de arbeidsongeschiktheidskas (+ 0,37% gemiddeld) daar staat een verlaging tegenover van de premie werkhervattingskas, maar dit kan individueel voor werkgevers anders uitpakken en een verlaging van de zorgverzekeringswet met 0,11%.

Bij 1.560 werkbare uren per jaar en 80% facturabele uren komen de werkgeverslasten, excl. overige personeelskosten en overheadskosten uit op € 41,00.

Bovenstaande cijfers zijn gebaseerd op de werkgeverslasten voor een medewerker in functiegroep D7 van de Cao Groen Grond en Infra bij 38 uur voor onbepaalde tijd. Inclusief kosten verzuimverzekering op basis van 4% en WGA gedifferentieerde kleine werkgever. Dit is exclusief overige personeelskosten zoals kledingvergoeding, kosten voor opleiding & training, reis-,  kantine-, telefoon- en arbokosten en de Werkkostenregeling. Ook de overheadskosten zijn niet meegerekend.

Nieuwe indexpagina

Wil je periodiek weten hoe ook arbeidskosten en andere kosten zich ontwikkelen? Bezoek dan de nieuwe webpagina Kosten, ontwikkelingen en indexcijfers en bekijk daar alle indexen. De websitepagina is speciaal ontwikkeld om daar het hele jaar door actuele informatie te geven over de kostenontwikkelingen. Je kunt er ook eenvoudig doorklikken naar bijvoorbeeld de GWW-index of Consumentenindex van het Cbs. Heb je een exacte onderbouwing voor jouw activiteiten nodig? Dan kun je terecht bij één van onze adviseurs Financiën & Bedrijfsontwikkeling via de Ondernemerslijn (tel 033 247 49 99 of [email protected]).

Adviesdag kostprijzen en indexeren

Op dinsdag 23 januari is de Cumela Adviesdag 2024 over kostprijzen en indexeren! Wil jij met één van onze adviseurs sparren over de ontwikkeling van jouw kostprijs? Bel 033 247 49 40 en je krijgt één van onze adviseurs van Team Advies aan de lijn. Bereid je voor en download alvast onze handige kostprijsberekeningsmodellen via www.cumela.nl/adviesdag en vind hier meer informatie!