lentjes

Gedoseerd groeien

Datum: 16 mei 2024
Laatst bijgewerkt: 17 mei 2024
Door: Gert Vreemann
‘Van A tot Z uw totaalpakket’ is de bedrijfsfilosofie van Lentjes Grondverzet. Met de voortzetting van het bedrijf door Siebe Lentjes maakt het bedrijf vanuit deze filosofie een gezonde groei door. Daarbij zet Lentjes in op een totaalpakket aan diensten, het volledig ontzorgen van de klant en het voldoen aan de vraag van de klant. Nee verkopen doet Siebe niet graag en dat betekent dat hij vooraf keuzes maakt bij wat hij aanneemt.

Als het moet, staat Lentjes er en dan regelt het bedrijf het letterlijk van A tot Z, zoals in dit geval het leggen van mantelbuizen voor stroomleidingen in het buitengebied voor een van de opdrachtgevers. Dat ging aanvankelijk niet, omdat het ter plekke te nat was. Daarop werd Lentjes gebeld met de vraag of het bedrijf dit kon oplossen. “Dat moet dan tussendoor en dan schakelen we snel”, zegt Siebe Lentjes. “We zijn er met het benodigde materieel heen geweest om het watervrij te maken en hebben de mantelbuizen gelegd”, legt hij uit. Siebe Lentjes voelt zich dan op zijn best.

Grote klus

Ook passend bij het bedrijf is dat Siebe in oktober door een toen voor hem nog onbekende uitvoerder werd benaderd of hij werkzaamheden in Arnhem wilde verrichten. Hij pakte deze klus met beide handen aan. Begin januari nam dezelfde uitvoerder contact met Siebe op met de vraag of hij het grondwerk wilde doen voor de aanleg van de nieuwe speeltuin in Burgers’ Zoo. Er moesten paden worden aangelegd en wat grondwerk voor de vele toestellen worden gedaan. De mobiele graafmachine enkele weken inplannen was afgelopen winter goed mogelijk en dus wist hij dat hij aan de vraag kon voldoen. Burgers’ Zoo werkte afgelopen winter aan een gloednieuwe speelgelegenheid met een toren, een glijbaan, paden met veel groen, stenen en verschillende beeklopen. Ook moest de looproute rolstoelvriendelijk worden gemaakt.

Ze zien dat je in oplossingen denkt en het regelt en dan krijg je vragen om dan ook ‘even’ dit en dat te doen

Op zich was het project goed uitgewerkt. Lentjes hoefde dus in principe alleen het graafwerk voor de werkzaamheden te doen, maar je voelt hem al aankomen. De kabels en leidingen lagen minder diep dan verwacht en zo waren er meer onverwachte zaken die ter plekke moesten worden opgelost. “Dan moet je binnen het project in de natuur met bomen, hoogteverschillen en obstakels op een verantwoorde manier kabels en leidingen laten zakken, maar dat is veel extra werk”, legt Siebe uit. Hij bedacht samen met de hoofdaannemer en uitvoerder oplossingen en al met al is Siebe er met een aantal medewerkers zo’n twee maanden actief geweest. “Ze zien dat je in oplossingen denkt en het regelt en dan krijg je vragen om dan ook ‘even’ dit en dat te doen.”

Vaste filosofie

Siebe was aanvankelijk niet van plan het bedrijf over te nemen. In zijn vrije tijd voerde hij wel diverse grondverzetklussen uit en een paar jaar geleden kocht het bedrijf er, mede op zijn verzoek, een trekker met grondkipper bij. Dit was de opstap naar de beslissing circa vier jaar geleden om het bedrijf van zijn vader over te nemen. Siebe regelt graag zaken en zo groeide het bedrijf sindsdien snel van het zzp-bedrijf van zijn vader naar Lentjes Grondverzet als eenmanszaak van Siebe zelf, met momenteel zes werknemers plus de nodige inhuurkrachten. “Er is werk genoeg en ik heb plezier in het van A tot Z rondzetten van werk voor klanten”, vertelt Siebe. “Niet alleen het uitvoerende werk, maar er vooral ook voor zorgen dat alles wordt geregeld.”

Nederland moet eerst de stroomvoorziening op orde hebben en de markt moet de meerprijs willen betalen

Siebe heeft diverse lijntjes met andere bedrijven om zo zaken aan elkaar te koppelen. Hij oriënteert zich bij derden op zaken als beschoeiing, bestratingen, verlichting, waterhuishouding en dergelijke en legt contacten met gespecialiseerde bedrijven. Zijn zus Elke, die als projectleider actief was in de financiële dienstverlening, zag het avontuur ook zitten en besloot het administratieve deel op te pakken en zo samen met Siebe het bedrijf verder uit te breiden. “Als ondernemer met een grondverzetbedrijf komt er tegenwoordig veel op je af als het gaat om onder meer financiën, wet- en regelgeving, KAM- en personeelszaken”, vertelt Elke. “Dat is een uitdaging die ik heb opgepakt”, zegt ze. Vader Johnny Lentjes ziet de overname wel zitten. “Er is genoeg werk en dat zal nog jaren zo blijven met alles wat er in Nederland nog op het programma staat”, zegt hij.

Ik wil de omvang van het bedrijf in de hand houden en dat betekent dat we vooraf keuzes maken bij wat we aannemen

Afbakenen

Siebe heeft naast de mobiele graafmachine en de trekker-kippercombinatie geïnvesteerd in mini- en mobiele graafmachines met alles erop en eraan, inclusief transportcombinaties. Hij heeft zo een jong machinepark en een gemotiveerd team. Elektrificatie is wat hem betreft nog niet aan de orde. “Nederland moet eerst de stroomvoorziening op orde hebben en de markt moet de meerprijs willen betalen. Het duurt volgens mij nog wel even voordat het zover is”, aldus Siebe. Hij voegt eraan toe dat hij jong materieel heeft en daarmee voor opdrachtgevers voldoet aan de emissie-eisen op dit gebied. “We zien dat in de praktijk prijs-kwaliteit nog steeds voor gaat.”

Hij is goed te spreken over de geleidelijke groei van het bedrijf in de afgelopen twee jaar, maar bakent die wel af. “Ik wil de omvang van het bedrijf in de hand houden en dat betekent dat we vooraf keuzes maken bij wat we aannemen. We richten ons primair op de verhuurtak voor onze bestaande opdrachtgevers. Dat geeft een goede continuïteit en daarmee kan ik de filosofie van ja zeggen en van A tot Z ontzorgen goed waarmaken.”

Over extra werk in de verhuur zit hij niet in. “Net als bij Burgers’ Zoo komt er wel eens wat extra’s bij. Dat hoort bij onze wijze van werken. Daar hou ik vooraf rekening mee in de planning en huur dan desgewenst derden in. Ik vind het altijd weer uitdagend dat rond te zetten en heb inmiddels een mooie schil met partners die ik eventueel kan inschakelen.”