claas xerion 2023

Flinke upgrade Claas Xerion

Datum: 27 oktober 2022
Laatst bijgewerkt: 27 oktober 2022
Door: Gert Vreemann
Een nieuwe generatie transmissies en een hoger hydraulisch vermogen zijn de belangrijkste zaken bij de uitgebreide update van de in 2019 geïntroduceerde Stage V-generatie van de Xerion-trekkers. Het gaat hierbij om een nieuwe traploze Eccom 5.5-transmissie en een nieuw hydraulisch systeem met een maximale opbrengst van 422 liter per minuut en een aangepaste programmering ervan.
claas xerion 2023

Een belangrijke noviteit voor modeljaar 2023 voor de Xerion is de overstap van de tot dusver gebruikte traploze ZF-transmissies Eccom 5.0 en Eccom 4.5 naar de nieuwe Eccom 5.5. Net als bij de vorige modellen beschikt de nieuwe transmissie bij vooruit rijden over vier automatische groepenschakelingen, waarbij de aandrijving opnieuw verder is verbeterd. Bij vooruit rijden kan naar keuze een maximumsnelheid van 40 of 50 km/u worden behaald met brandstofbesparende toerentallen van respectievelijk 1246 of 1558 omwentelingen per minuut. Bij het achteruit rijden kan met drie automatische snelheidsbereiken een maximumsnelheid van 30 km/u worden behaald. De aandrijvingen van de voor- en achteras zijn direct aan elkaar gekoppeld, waardoor er geen lengtedifferentieel vereist is.

transmissie Claas Xerion

Door de overstap naar de nieuwe Eccom 5.5-transmissie kan het hydraulisch systeem hogere prestaties leveren voor maximaal zes dubbelwerkende regelventielen aan de achterzijde. Dankzij een nieuwe pompaandrijfkast en een nieuwe, als optie leverbare tandempomp kan al bij lage toerentallen maximaal 422 liter per minuut aan olieopbrengst extern worden gebruikt. Met zowel de standaard als de optionele loadsensing-werkhydrauliek kunnen twee regelventielen worden voorzien van maximaal 140 liter per minuut. Daarnaast kunnen standaard twee regelventielen in Cebis worden geprioriteerd om bijvoorbeeld belangrijke verbruikers primair van olie te voorzien. Met de optionele tandempomp kunnen maximaal drie regelventielen in Cebis worden toegewezen.

Voor opbouwwerktuigen zoals mesttanks en frontaanbouwwerktuigen is bovendien een afzonderlijke werkhydrauliek van 90 kW (122 pk) leverbaar, met een maximale opbrengst van 250 liter per minuut bij 260 bar.

claas xerion 2023

Het menu voor hydraulische functies in Cebis is hiervoor doorontwikkeld. Nu is meteen te zien welke beschikbare regelventielen olie leveren en wat de maximaal toegestane doorstroomhoeveelheden voor de desbetreffende regelcircuits zijn. Bovendien kunnen nu ook regelventielen worden geprioriteerd en worden toegewezen aan functietoetsen van de CMotion-rijhendel. Voor bepaalde markten is eveneens een gescheiden hydraulisch remcircuit leverbaar.

Vanaf modeljaar 2023 is eveneens een nieuwe basisgewichtplaat leverbaar voor de opbouwruimte achter de cabine. Dankzij ballastering met extra gewichtplaten van 400 kilo voor zowel de positie achter de cabine als voor uitbreiding van het frontgewicht kan in totaal 7000 kilo extra ballast worden aangebracht. Afhankelijk van het beoogde gebruik kan de Xerion optimaal worden uitgebalanceerd voor een 50:50-gewichtsverdeling voor trekwerkzaamheden of andere toepassingen.

cabine Claas Xerion

De Trac- en Trac VC-uitvoeringen van de Xerion zijn vanaf modeljaar 2023 voor automatisch sturen, machineparkmanagement, aansturing van applicaties en samenstellen van documentatie uitgerust met de nieuwe Cemis 1200-terminal met Sat 900-ontvanger en GPS Pilot. De 12-inch-Cemis 1200-terminal beschikt over 2D- en 3D-weergave met een deelbaar beeldscherm, online taakmanagement en samenstellen van documentatie met export van gegevens, bijvoorbeeld met behulp van Telematics of naar een usb-stick.

Voor automatisch sturen kan met de Sat 900-ontvanger worden gebruikgemaakt van alle correctiesignalen: SatCor by Trimble RTX wereldwijd, Egnos voor Europa, GPS, Glonass, Galileo en Beidou kunnen worden gebruikt. Een licentie voor vijf jaar voor het correctiesignaal SatCor 15 by Trimble RTX met een nauwkeurigheid van plus of min vijftien centimeter is standaard. Voor een nog grotere nauwkeurigheid is als alternatief voor RTK-correctiesignalen SatCor 3 by Trimble RTX met een nauwkeurigheid van plus of min drie centimeter als optie leverbaar. Tot slot is ook SatCor 3 Fast by Trimble RTX leverbaar

De documentatie wordt verzonden door middel van online bestandsoverdracht via de Claas Telematics-portal of met behulp van directe interfaces naar partners als Taakkaart.nl, 365FarmNet Omnia, Dacom en xFarm.