Muis

Even goed opletten met je licentie knaagdierbeheersing(KBA)

Datum: 17 maart 2020
Laatst bijgewerkt: 31 maart 2020
Door: Maurice Steinbusch
Loonwerkers met een gecombineerd Bewijs van Vakbekwaamheid (BvV) voor gewasbescherming en licentie knaagdierbeheersing (KBA) kunnen overwegen deze te ontkoppelen. Als één van de twee niet wordt bijgehouden, vervalt namelijk automatisch ook het andere bewijs.

Voor het gebruik van ratten- en muizenkorrels(rodenticiden) bij het bestrijden van knaagdieren (ratten en muizen) in eigen bedrijfsgebouwen hebben loonwerkers, boeren en tuinders een nu nog een zogeheten KBA-licentie nodig. Bij de invoering van deze KBA-licentie was koppeling aan de gewasbeschermingslicentie handig. Had je namelijk al een BvV voor het toepassen van gewasbeschermingsmiddelen, dan kon je kon daar relatief eenvoudig een licentie knaagdierbeheersing (KBA) aan koppelen.

Strengere eisen aan toepassen van rodenticiden
De regelgeving voor het bestrijden van ratten en muizen is laatste jaren steeds verder aangescherpt. Nu al is voor buitengebruik de aanmerkelijk zwaardere licentie KBA-GB nodig (GB staat voor Geïntegreerde Beheersing). Daarnaast is voor buitengebruik rondom eigen bedrijfsgebouwen een bedrijfscertificering noodzakelijk. Het College voor toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) meldt op haar website dat per 2023 alleen zowel binnen- en buitengebruik mogelijk is op de eigen bedrijfslocatie met de KBA-GB licentie én bedrijfscertificering. Een andere mogelijkheid is het inschakelen van een professionele dierplaagbestrijder. De ontwikkeling is dus dat de 'gewone' KBA-licentie steeds minder interessant wordt en op termijn amper nog waarde heeft voor de knaagdierbestrijding in eigen bedrijfgebouwen.

Let op, beide licenties vervallen
Als je met een KBA-licentie steeds minder mag, zal je de neiging hebben om deze licentie niet langer te blijven onderhouden en te laten vervallen. Bij een gecombineerde licentie raak je dan automatisch de vakbekwaamheidsbewijs voor gewasbescherming kwijt. Zelfs als je de verplichte verlengingsbijeenkomsten hebt gevolgd. Cumela raadt je daarom aan om beide licenties van elkaar los te koppelen. Als je geen verlengingsbijeenkomst volgt voor de licentie knaagdierbeheersing (KBA), kan je dan toch het vakbekwaamheidsbewijs voor gewasbescherming blijven gebruiken.

Bureau Erkenningen
Je kan het ontkoppelen zelf doorvoeren op de website van Bureau Erkenningen www.erkenningen.nl/licenties/welke-licenties-zijn-er/knaagdierbeheersing. Reeds gevolgde verlengingsbijeenkomsten worden bijgeschreven op de betreffende licentie.

Bron: Bureau Erkenningen