Cat, caterpillar, opladen, elektrisch

Energiebesparingsplicht raakt groeiend aantal cumelabedrijven

Datum: 30 juni 2023
Laatst bijgewerkt: 30 juni 2023
Door: André de Swart
Bedrijven met een energieverbruik van 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 kuub aardgas krijgen vanaf dit jaar te maken met de energiebesparingsplicht. Weinig cumelaondernemers zitten hierboven en krijgen er daarom al mee te maken. Wij verwachten dat door elektrificatie en strengere regels die groep sterk gaat groeien, daarom raden we je aan om je er nu al in te verdiepen.

Verbruikt jouw bedrijf 50.000 kWH elektriciteit of 25.000 kuub aardgas dan krijg je te maken met de energiebesparingsplicht. Een plan daarvoor lever je op zijn laatst op 1 december 2023 in.

Een gemiddelde cumelaondernemer blijft volgens ons onder deze grenswaardes. Wat inhoudt dat je er goed aandoet om te kijken of je een gemiddeld bedrijf bent. We raden je hoe dan ook aan deze tekst te lezen, want door elektrificatie houden we er rekening mee dat steeds meer van onze leden te maken gaan krijgen met de energiebesparingsplicht en 
de (wettelijke) verplichtingen die hierbij horen.

Wat is het?

De energiebesparingsplicht dwingt bedrijven om energiebesparende maatregelen met een terugverdientijd van vijf jaar of minder uit te voeren. Deze maakt deel uit van het Activiteitenbesluit milieubeheer. De grenswaarde ligt hiervoor op: 50.000 kWH elektriciteit of 25.000 kuub aardgas.

Na verloopt van tijd gaat de overheid steeds meer investeringen verplichten. Nu gaat het nog om investeringen met een terugverdientijd tot vijf jaar. In 2027 gaat dit omhoog naar zeven jaar. Dit betekent dat je een investering die in zeven jaar terug te verdienen valt, verplicht moet doen. Met het verruimen van de termijn worden steeds meer investeringen verplicht.

Aan welke rapportageplichten Energiebesparing moet je voldoen?

Bedrijfspanden

Ook gaat de overheid aan de slag met bedrijfspanden. Zo moet je vanaf 2023 stappen gaan zetten als jouw kantoorpand niet minimaal niveau C haalt. Speciaal daarvoor introduceerde de overheid het beleidsprogramma versnelling verduurzaming gebouwde omgeving. De overheid begint met het aanpakken van de panden met een label G.

Steeds minder uitzonderingen

De aanpak van energiebesparing neemt gestaag toe. Dit betekent dat  uitzonderingen gaan vervallen. Zo valt de glastuinbouw sinds kort ook onder de regeling, waar ze eerder nog een vrijstelling hadden. Met de nieuwe regels moeten zij aan de informatieplicht gaan voldoen. Voor deze grootverbruikers kan zelfs een onderzoeksplicht en een EED-auditplicht gaan gelden. Dit laatste geldt nog niet voor cumelaondernemers, bij twijfels kun je de link hierboven gebruiken. Uit het voorbeeld van de glastuinbouw komt naar voren dat uitzonderingsposities langzaam verdwijnen.

Sturen met prijzen

Iets wat onze sector wel kan gaan raken zijn de plannen van de overheid om te gaan sturen met behulp van de energieprijzen. De overheid geeft bijvoorbeeld aan de prijs van aardgas te willen verhogen. Dat doen ze dan via een hogere energiebelasting. De totale energiekosten wil de overheid betaalbaar houden. De energiebelasting voor elektriciteit gaat daarom iets omlaag.

Ga je (ver)bouwen in een bedrijfspand dan doe je er goed aan om dit (het duurder worden van gas) mee te nemen bij het maken van de plannen. De daadwerkelijke uitwerking van deze beprijzing volgt in september via de miljoenennota. Hou die in de gaten!

Verplichting op zonnepanelen

In de toekomst komt mogelijk ook een verplichting om zonnepanelen op daken te leggen. Dit is afhankelijk van de grootte van het dak, groter dan 250 m2, en maakt onderdeel uit van Europese wetgeving.

Ons Advies

Ons advies aan jou: Maak een goed plan voor de komende jaren. Werk toe naar een gebouw dat klaar is voor de toekomst. De overheid blijft de huidige subsidies beschikbaar stellen: EIA, SDE++ en ISDE om je te helpen. Ook wil de overheid ondernemers faciliteren. Wil je meer weten hierover of hulp bij je toekomstplan bel dan gerust Cumela Advies. 

Cumela Advies

André de Swart

Adviseur bedrijfskundige zaken

Hier vind je alle maatregelen op een rij