En waarom is Cumela dan niet enthousiast?

Datum: 7 juni 2023
Laatst bijgewerkt: 8 juni 2023
Door: Jacqueline Tuinenga
Minister Karien van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft een bom gedropt. Op 3 april zond zij een zogenaamde ‘voortgangsbrief arbeidsmarktpakket’ naar de Tweede Kamer. Alle partijen uit de polder vielen over elkaar heen om aan de media te laten weten dat de voorstellen een goed en evenwichtig pakket zijn. En waarom is Cumela dan niet enthousiast?

Dat is de verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zelfstandigen

Oproepcontracten verdwijnen en er komt een basiscontract voor terug. Daar kunnen we mee uit de voeten. Daarnaast verandert de ketenregeling. Uitzendarbeid wordt meer gelijkgetrokken met werk voor reguliere werkgevers. Ook de overige aangekondigde maatregelen zijn acceptabel. De schoen wringt echter bij de zzp’ers. Duidelijkheid over de positie van een zelfstandig ondernemer is iets waar wij als sector blij mee zijn, daarover bestaat geen twijfel. Of het criterium ‘ingebed in de organisatie’ het gaat redden en een gedragen criterium is, moeten we alleen nog zien.

Wat is dan het heikele punt, waarover ik in de media niets heb gelezen? Dat is de verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zelfstandigen. En ja, je leest het goed: ‘zonder personeel’ heb ik weggelaten. In oorsprong wilde het ministerie de zzp’er voorzien van een verzekering tegen arbeidsongeschiktheid, alleen gaat dit nu voor alle ondernemers gelden! Dit omdat de Belastingdienst aangaf dat zij het anders niet kon uitvoeren. Het geldt dus voor ondernemers zonder, maar ook met personeel. Alleen als er sprake is van een BV krijgt de ondernemer vrijstelling. Alle ondernemers die dus hun bedrijfsvoering uitvoeren in de vorm van een eenmanszaak, vennootschap onder firma of maatschap vallen onder de verplichte verzekering. En daar vinden wij wat van!

De maatregelen uit de brief komen niet allemaal tegelijk via wetsvoorstellen aan de orde. Waarschijnlijk komt er een pakket van zes wetsvoorstellen, waarbij de verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering als laatste aan bod komt. We hebben dus nog tijd om gemotiveerde bezwaren in te brengen.