
Misschien wel het meest opvallend in de persconferentie over de komende eTGL-truck was de discussie rondom de accucapaciteit. MAN levert de eTGL standaard met netto 160 kWh accucapaciteit (twee accu’s) voor de standaard 210 kW (285 pk) sterke truck. Dat is volgens MAN goed voor een bereik van maximaal 285 kilometer. MAN geeft aan dat het bewust de accucapaciteit heeft beperkt, omdat door monitoring van bestaande TGL-trucks en vanuit klantgegevens blijkt dat slechts een heel klein deel van de trucks in deze klasse per dag meer dan 200 kilometer aflegt. Het gros rijdt ‘s morgens en ’s avonds en staat de rest van de dag vaak stil. Waarom de kostprijs verhogen met meer accucapaciteit als die 285 kilometer ruim voldoende is, zo redeneert de fabrikant. MAN geeft aan dat op termijn de truck desgewenst met meer accupakketten leverbaar is.
Techniek

De aandrijfunit – bestaande uit een elektromotor en een transmissie met twee versnellingen – is centraal in het frame geplaatst en geeft het aandrijfvermogen van 210 kW (285 pk) via een cardanas af aan de achteras. De wielbasis van 4,50 meter, die is afgestemd op een goede manoeuvreerbaarheid in de stad, kan worden gecombineerd met carrosserielengtes van 6,20 tot 7,30 meter, passend bij lichtgewicht (schuif)zeilopbouwen en opleggers voor droge lading. De dagcabine met lage instap biedt hetzelfde rijcomfort als een vergelijkbaar model met dieselmotor. MAN maakt gebruik van de eigen elektrische componenten die het ook in de zwaardere eTGS en eTGX toepast. De eTGL krijgt een elektrische PTO.
Laadinfrastructuur

Net als bij de MAN eTGX en TGS profiteren potentiële kopers van de MAN eTGL ook van 360-graden-eMobility-advies. Dit advies met betrekking tot de overstap naar elektromobiliteit omvat klantspecifieke analyses van de inzet van voertuigen en de eisen die er worden gesteld aan de laadinfrastructuur. Daarnaast bemiddelt en adviseert MAN bij de aanschaf van laadstations via partnerships met leveranciers van laadinfrastructuur. Verder zijn er servicecontracten en financieringsoplossingen beschikbaar, plus tal van digitale diensten voor het gebruik van de elektrische truck. Denk aan de MAN eReadyCheck, waarmee klanten kunnen controleren hoe hun leveringsroutes volledig elektrisch kunnen worden gereden, het routeplanningssysteem MAN SmartRoute en de service MAN Charge&Go voor het gebruik van openbare laadpunten. Voor het snelladen wordt de truck uitgerust met een CCS-aansluiting met een laadcapaciteit tot 250 kW (335 ampère) om zo de truck in circa dertig minuten van tien tot tachtig procent op te laden.
TCO versus diesel
MAN voorziet bij regionaal (distributie)werk een vier procent lagere total cost of ownership voor deze elektrische truck ten opzichte van dieselen. Uiteraard is dat afhankelijk van de diesel- en elektriciteitsprijzen. De fabrikant gaat dan wel uit van honderd procent op (eigen) depot opladen. Voor onze sector levert MAN daarmee voor de groensector en voor de bouw (transportmaterieel) in deze klasse nu ook een volledig elektrische truck. De fabrikant wil de productie volgend jaar starten.