kubota elektrische trekker

Elektrische Kubota LXe-261

Datum: 3 november 2022
Laatst bijgewerkt: 3 november 2022
Door: Gert Vreemann
In Frankrijk wordt momenteel deze elektrische Kubota LXe-261-trekker getest. Kubota speelt daarmee in op de toenemende aanscherping van regels en het instellen van emissievrije zones in stedelijke gebieden, zoals in Parijs. Deze compacte Kubota past in het ontwikkelingstraject dat Kubota hiervoor heeft ingezet en zal in april 2023 op de markt worden gebracht.
kubota elektrische trekker

Ook fabrikant Kubota zet zich in om de doelstellingen ten aanzien van de CO2-uitstoot van 2050 te halen. Daarvoor werkt het naar eigen zeggen aan diverse oplossingen, zoals volledig elektrisch, hybride en brandstofcel, zoals het merk dat in zijn Environmental Vision 2021 heeft gepresenteerd. Een voorbeeld van een ontwikkeling die het merk nu al vrijgeeft, is deze compacte Kubota LXe 261, die als prototype draait in Frankrijk. Kubota tipt daar met name Parijs aan als stad die in 2024 alle diesels wil weren uit de stad. Kubota verwacht dat deze trend zich zal doorzetten. Oplossingen als deze Kubota LXe261 passen daar volgens Kubota in voor het werken in openbaar groen en infra.

kubota elektrische trekker

Kubota stelt als doel dat de trekkers in hun werk zeker een halve dag continu op een batterijlading moeten kunnen werken en met bijladen in de middag de dag vol moeten kunnen maken. Denk bij deze trekker vooral aan werkzaamheden als maaien en transport. Dat is wat met dit prototype zal worden getest. Volgens Kubota moet hij dit kunnen waarmaken. Daarbij heeft het merk de trekker net zo compact weten te houden als de dieselvariant. Kubota wil met dit prototype klantervaringen gaan verzamelen en inzicht krijgen in hoe deze trekker op termijn in de verhuur is in te zetten en wil de ervaringen gebruiken voor de elektrificatie van andere modellen. Het is de bedoeling dat deze trekker in april 2023 beschikbaar komt voor professionele bedrijven in de groensector.