komatsu elektrische graafmachine

Elektrische Komatsu PC138E-11-graafmachine

Datum: 22 februari 2024
Laatst bijgewerkt: 22 februari 2024
Door: Gert Vreemann
De nieuwe elektrisch aangedreven Komatsu PC138E-11-graafmachine is klaar om te worden gelanceerd. Komatsu wil hem begin dit jaar als rental-machine op de Japanse markt inzetten. Daarbij geeft het merk aan de machine ook in Europa op de markt te zullen brengen. Deze stap past in het streven van Komatsu om versneld toe te werken naar CO2-neutraliteit in 2050.
komatsu elektrische graafmachine

De PC138E-11 is een machine in de dertientons klasse met volgens de fabrikant een eigen gewicht van 15,3 ton met een bak van 500 liter. De graafmachine is uitgerust met een 52,5 kW sterke elektromotor in combinatie met een 226-kWh-accupakket. Komatsu heeft de elektromotor en het batterijpakket voorzien van een klimaatregeling voor een langere levensduur en betere prestaties. Daarbij is het accupakket zo geïntegreerd dat de swingradius is verkort naar 1,83 meter. De fabrikant geeft aan dat het hoog-voltagegedeelte zo beschermd is aangebracht dat er bij de dagelijkse onderhoudscheck geen kans is op contact met hoog-voltagedelen.

Komatsu kiest er bewust voor de machine eerst in de eigen verhuurvloot te introduceren, omdat zo een breder aantal klanten kennismaakt met de machine en dit meer feedback zal opleveren.