Atlas2

Elektrische Atlas

Datum: 8 februari 2024
Laatst bijgewerkt: 8 februari 2024
Door: Toon van der Stok
De bezoekers van contactdag Overijssel hadden dit jaar een echte primeur. Bij Poppink in Reutum stond de allereerste nieuwe elektrische mobiele Atlas. Deze machine is omgebouwd voor Gebr. Poppink en zelfs nog niet geheel klaar. Zij gaan er de komende vijf jaar vooral voor grote aannemers mee aan de slag.
atlas

De gloednieuwe E150W mobiele kraan is speciaal voor Poppink door Kemp Groep en AMT omgebouwd. Bij deze machine is de motor en een deel van het contragewicht vervangen door twee lithium-Ion accuboxen die achterop de kraan staan. Deze hebben elk een energie-inhoud van 184 kWh.  Dat zou genoeg moeten zijn voor 8 tot 10 uur werken. Gemiddeld rekent men momenteel dat er ongeveer 40 kWh nodig is per uur dat de machine draait. Poppink heeft de machine aangeschaft op verzoek van meerdere grote aannemers die graag overal in hun werkgebied de beschikking hebben over elektrisch materieel. Een verzoek waar Poppink op in is gegaan, nadat ze een contract konden sluiten waarbij gedurende vijf jaar een groot aantal uur gegarandeerd is. 

Kleine aanpassingen

Optisch heeft de graafmachine maar kleine veranderingen ondergaan. Onderhuids is er veel veranderd. Het motorcompartiment is aangepast, doordat de dieselmotor is verdwenen waarvoor de elektromotor in de plaats is gekomen. Deze ligt nu onder de twee accucontainers. De beide accu’s staan naast elkaar en vervangen ook grotendeels het contragewicht. De hoogte van de accu’s zorgt er wel voor dat het zicht naar achteren van de machinist volledig is verdwenen. Die zal dus volledig op de camera moeten vertrouwen. 

Atlas

De belangrijkste wijziging is het compleet nieuwe geconstrueerde contragewicht. Doordat de gewichtsverdeling verandert door het plaatsen van de accu’s, was dit nodig om de kraan stabiel en in goed in balans te houden. Voor het overige zijn de aanpassingen vooral onderhuids en softwarematig. Dit is gedaan door Atlas omdat zij ook ervaring op willen doen met een elektrische machine. Door de samenwerking tussen Atlas en AMT heeft de machine nu ook het CE-keur. Voor Poppink wordt nu nog een tweede elektrische machine gebouwd en in de loop van het jaar wordt de serieproductie verder vorm gegeven. Binnenkort komt Kemp Groep met meer informatie over het elektrificeren van Atlas materieel.