Carraro Eima srx hybrid en e SP werktuigendrager

Elektrische Antonio Carraro eSP-werktuigendrager onthuld

Datum: 25 november 2022
Laatst bijgewerkt: 25 november 2022
Door: Gert Vreemann
Op de Eima heeft Antonio Carraro de elektrische eSP-werktuigendrager onthuld. Een dubbele verrassing, omdat de fabrikant hiermee de SP weer op de markt zet en die als eSP meteen volledig elektrisch heeft gemaakt. Antonio Carraro toonde veel noviteiten, waaronder voor onze sector een hydrostaatversie van de Mach4-rupstrekker en de SRX hybrid hybridetrekker.

Carraro Eima srx hybrid en e SP werktuigendrager

Voor de beurs toch nog even een doek over een machine gooien en die dan op de eerste dag officieel onthullen is wel een dingetje geworden op beurzen. Dat deed fabrikant Antonio Carraro onder bij zijn volledig elektrisch aangedreven nieuwe eSP-werktuigendrager en bij het concept van de SRX Hybrid, dat het eerder ook al toonde. Deze SRX Hybrid is uitgerust met een 55 kW (75 pk) dieselmotor in combinatie met een 20 kW elektromotor, goed voor een gezamenlijk vermogen van 75 kW (102 pk).

antonio carraro eSP

De herlancering van de SP is opmerkelijk, omdat Antonio Carraro de SP-werktuigendrager een tijdje geleden al uit het leveringsprogramma had gehaald. Die is dus weer terug en meteen volledig elektrisch aangedreven. De fabrikant heeft het nodige voorwerk gedaan, onder andere in Nederland samen met importeur Hissink in Oeken. Antonio Carraro is in zee gegaan met Ecothea, een leverancier die is gespecialiseerd in elektrische aandrijvingen. Samen hebben ze dit conceptmodel van de eSP gebouwd. De eSP is uitgerust met een 25 kW (33 pk) elektromotor in combinatie met een 32kWh-accupakket. De aandrijflijn is niet gewijzigd. Het is in feite dezelfde knikgestuurde werktuigendrager met het bekende Actio-chassis. Naast de normale hydraulische uitrusting is de werktuigendrager ook uitgerust met aansluitingen om elektrische aan- en opbouwmachines te voeden. Antonio Carraro gaat het concept nu verder testen. Wanneer de machine definitief op de markt komt, is officieel niet aangegeven.

Antonio Carraro Mach4

Een andere belangrijke noviteit is dat de Mach4-rupstrekker nu leverbaar is met hydrostaat. Deze Quadtrac, die buitenwerks 1,30 meter breed is, was tot dusver leverbaar met een 16/16-transmissie met omkeershuttle. De Mach4 was en blijft leverbaar in één variant als 8900 met een Kubota-viercilindermotor van 54 kW (74 pk). Volgend jaar zal de trekker ook leverbaar zijn als 10200 met 75 kW (102 pk) FPT-motor of als 10800 met 77 KW (105 pk) Yanmar-motor. Voor ons land zal het vooral gaan om deze 10200 of 10800, die vrijgegeven zijn voor een transportsnelheid van maximaal 30 km/u. De hydrostaatvarianten zijn al voor komend seizoen leverbaar.