
Steyr toonde de Hybrid Drivetrain Concept al op de Agritechnica in 2019. Ter gelegenheid van het 75-jarig bestaan geeft de Oostenrijkse fabrikant een serieuze update van de stand van zaken. Daaruit blijkt dat het concept verder is uitgerijpt en dat Steyr serieuze plannen heeft het deels of grotendeels in toekomstige trekkerseries te gaan verwerken. Het gaat om een echte hybride oplossing, waarbij de dieselmotor een aggregaat aandrijft dat zorgt voor de stroom voor het elektrisch systeem. Dat bestaat uit een zgn. supercapacitor en elektromotoren. De supercapicitator kan tijdelijk energie opslaan. Het is bedoelt om even kort een boost te geven. Het is zeker geen groot accupakket waar enige tijd op gereden kan worden. De transmissie wordt niet rechtstreeks door de motor aangedreven, maar door een elektromotor. Bij deze oplossing kun je zo met een kleinere, lichtere en efficiëntere transmissie toe.

Met de supercapicitator kun je de bestaande trekker wel een flinke powerboost geven. Steyr rept over tot 59 kW (80 pk) extra vermogen op de transmissie. Daarmee kun je bij transportwerk of vanuit stilstand sneller accelereren en piekbelastingen tackelen. Daarbij werkt de elektromotor tijdens het afremmen als dynamo. Hiermee is de supercapicitator weer op te laden en het scheelt slijtage aan de remmen. Uit praktijktesten van Steyr zou dit bij transport een tot 25 procent snellere acceleratie en een brandstofbesparing van gemiddeld acht procent opleveren. Bovendien regelt de trekker zo zelf beter een constante snelheid in bergachtig gebied. In het veld kun je belastingpieken opvangen.
Steyr heeft ook de voorwielaandrijving losgekoppeld van de transmissie en drijft deze nu rechtstreeks met een elektromotor aan. Hierdoor kan de loop worden aangepast aan de draaicirkel. Dit geeft in de praktijk een kleinere draaicirkel in het veld en voorkomt slip vanwege de nu niet aanwezige voorloop. Volgen Steyr is de draaicirkel ongeveer 1,50 meter kleiner dan die van een conventionele trekker met dezelfde wielbasis en dezelfde banden.

Door de gevraagde koppels van de vooras en de achteras te meten, kan de tractieverdeling tussen voor- en achteras ook worden afgestemd op de belasting en de balans van de trekker. Volgens Steyr is zo tot wel tien procent extra trekvermogen over te brengen op de grond. Naast de aandrijving verzorgt de elektrische module ook de stroomvoorziening van werktuigen via een AEF-stekker. Denk aan de elektrische aandrijving van machines en van wielen van getrokken werktuigen. Door de aangedreven wielen kan de efficiëntie worden vergroot en kunnen slip en bodemverdichting worden beperkt.
Last but not least geeft Steyr aan dat het met dit concept de trekker lichter kan construeren, met een lichtere verbrandingsmotor voor het gevraagde vermogen. Ook dat verhoogt de efficiëntie. De motor kan een dieselmotor zijn maar ook een variant op methaan of waterstof. Voorlopig gaat het nog om een conceptstudie, die Steyr ter gelegenheid van het 75-jarig jubileum dit jaar op diverse beurzen zal tonen. Het concept zal voorlopig niet in productie worden genomen. Implementatie van dit concept of delen ervan in trekkerseries zal later volgen.