Doosan DX 85-7

Doosan DX85R-7-minigraafmachine gelanceerd

Datum: 16 februari 2023
Laatst bijgewerkt: 16 februari 2023
Door: Gert Vreemann
Doosan lanceert de compleet nieuwe achttons DX85R-7-minigraafmachine. Naast de Stage V-Doosan D24-krachtbron is deze op veel punten verbeterd ten opzichte van de DX85R-3. Denk aan de ruimere cabine met meer zicht, nieuwe hoofdregelkleppen voor efficiëntere hydrauliek, een verplaatst giekophangpunt voor een groter werkbereik en een nieuwe onderwagen.
Doosan DX 85-7

De DX85R-7 heeft een nieuwe, degelijker bovenwagen met een andere plaatsing van de giekzwenkcilinders, wat resulteert in een grotere giekzwenkhoek van 60 graden. In combinatie met het RTS-ontwerp is de DX85 hiermee beter afgestemd voor het werk in kleine ruimtes. De graafkracht aan de bak bedraagt 6,7 ton en dit wordt gecombineerd met een trekkracht van 6,6 ton. De rijsnelheden liggen op 2,9 km/u (L) en 4,8 km/u (H).

De Doosan D24-Stage V-dieselmotor levert een vermogen van 48,5 kW (65 pk) bij 2100 toeren. In combinatie met een extra hoog koppel bij een laag motortoerental levert deze negen procent meer kracht ten opzichte van de DX85R-3. De machine is voorzien van een dieseloxidatiekatalysator en een roetfilter. De levensduur van die laatste is opgegeven voor 5000 uur.

Doosan DX 85-7

Met een hoogte van 2,60 meter en een breedte van 2,25 meter is de nieuwe cabine van de DX85R-7 extra ruim. De cabine heeft een volledig glazen portier. Verdere zaken zijn een verbeterd verwarmings- en aircosysteem (HVAC), een A/C-bedieningspaneel met toetsenbord, een 8-inch touchscreen, een ruitenwisser met groter wisoppervlak, DAB+-audio, een luchtgeveerde stoel met verwarming, een joystick met duimwiel, extra stroomregeling in de cabine, een usb-lader en een 12V-aansluiting en inklapbare pedalen. Verder heeft hij standaard een achteruitkijkcamera of een optioneel 360-graden-camerasysteem. Het HVAC-systeem en de DAB+-audio kunnen worden bediend via het 8-inch-touchscreen en ook kan het beeld van de optionele achteruitkijkcamera op dit scherm worden weergegeven. De monitor toont ook de instelling van de druksnelheid, die met de duimwiel-joystick in tien stappen kan worden geregeld dankzij de nieuw toegepaste EPPR-klep (elektro-hydraulische proportionele drukvermindering) voor roterende en tweewegfuncties.

Doosan DX 85-7

In de DX85R-7 wordt een nieuwe serie hoofdregelkleppen (MCV) gebruikt met minder intern drukverlies in vergelijking met de DX85R-3. Dit geeft veertig procent betere hydrauliekprestaties. Door de centrale positie is de MC gemakkelijker bereikbaar voor onderhoud en verbeterd hierdoor het zicht vanuit de cabine.

De ophanging van de giek is 100 millimeter naar voren en 50 millimeter naar boven verplaatst. De DX85R-7 biedt meer hefvermogen en stabiliteit door een aantal wijzigingen, waaronder een nieuwe onderwagen met een lagere grondbenaderingshoek, een grotere zwenkradius en een dubbele bovenrol en dubbele profielrol voor zowel rubberen als stalen rupsbanden. Door de verbeteringen aan de DX85R-7 zijn de loshoogte en graafdiepte en de hefhoek vergroot. Bij de uitvoering met monogiek en 1,70-meter-arm bedragen de graafdiepte, het graafbereik en de storthoogte respectievelijk 4,11, 5,02 en 4,71 meter. Op de DX85R-7 minigraafmachine is standaard het nieuwste DoosanConnect-systeem geïnstalleerd.