Elektrische, grader, 2024, bouwplaats, werk, meten, totaalstation, gww

Deze keer geen stormloop op schoon bouwen subsidie

Datum: 8 maart 2024
Laatst bijgewerkt: 8 maart 2024
Door: Herma van den Pol
Vanaf 5 maart kunnen ondernemers zich inschrijven voor de subsidieregeling Schoon en Emissieloos Bouwen. SSEB in het kort. Deze keer geen stormloop, zoals tijdens de tweede ronde. Toen overtroffen de aanvragen voor aanschaf na een dag al het beschikbare budget. Wel is aanschaf opnieuw het meest in trek.

Ook in de derde SSEB-ronde maken ondernemers vooral gebruik van de subsidie voor aanschaf. Die snoepen namelijk een dag na opengaan ruim 60 procent van het budget op, zo meldt de  Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Dat komt neer op een bedrag van € 22.5 miljoen van de totale pot van € 36 miljoen. In totaal gaat het tot nog toe om 693 aanvragen, weet Nico Willemsen, van Cumela. "In mei kwamen er ruim 900 aanvragen binnen. Veel meer dan er budget was." Ondernemers kunnen nog tot en met 31 oktober aanvragen indienen.  

Retrofit

Ook bij Retrofit komen de aanvragen veel langzamer binnen dan tijdens de tweede ronde. Toen was na een dag ruim 90 procent van de pot leeg. Deze keer blijft de teller hangen op 40 procent. Het gaat dan om 87 aanvragen. Ook hiervoor kunnen ondernemers nog tot 31 oktober een aanvraag indienen. 

Innovatie

Naast aanschaf en retrofit ondersteunt de overheid ook innovatie. Dat doet ze via twee potjes: Project experimentele ontwikkeling en Haalbaarheidsstudie. Voor die laatste kwamen tot nog toe 18 aanvragen binnen ter waarde van iets minder dan € 9 duizend. Dit dekt 88 procent van het beschikbare budget. 

Voor Project experimentele ontwikkeling kunnen nog tot 29 augustus projecten ingeleverd worden. Het kan dan gaan om: project praktijkervaring of een project technologische ontwikkeling. De verdeling van de € 9 miljoen gebeurt daarna via een tender.       

 

Wil je meedoen? Maak gebruik van onze hulp