natuurontwikkeling

De plannen van het kabinet voor 2021

Datum: 17 september 2020
Laatst bijgewerkt: 18 september 2020
Door:
Op Prinsjesdag maakte het kabinet bekend dat ze aankomend jaar wil investeren in de Nederlandse economie. Dit uit zich in steunmaatregelen op het gebied van bouw en infra en een landbouwbegroting van meer dan 2 miljard euro. In dit artikel schetsen we een globaal beeld van de informatie uit de miljoenennota die belangrijk is voor cumelaondernemers.

Klik hier voor een puntsgewijs overzicht van de maatregelen en de gevolgen voor ondernemers in de cumelasector.

Infrastructuur en Waterstaat
De komende jaren trekt de minister van Infrastructuur en Waterstaat (I&W), Cora van Nieuwenhuizen, 1,9 miljard euro uit voor het onderhouden en vervangen van wegen, dijken en spoor- en vaarwegen. Hiermee gaat ze proberen de bouwsector zicht op werk te bieden gedurende moeilijke economische tijden. Ongeveer een half miljard wordt geïnvesteerd in het naar voren halen van gepland onderhoud aan de Rijksinfrastructuur, zodat bedrijven minder snel zonder werk komen te zitten.

Er wordt door het ministerie van I&W ook 200 miljoen euro beschikbaar gemaakt voor de aanpak van droogte en klimaatadaptatie. Van Nieuwenhuizen gaat hiermee de belangrijkste problemen met watertekorten en wateroverlast aanpakken. Hierdoor zou Nederland beter bestand moeten worden tegen extreem weer en langdurige droogte.

Het bouwen zonder uitstoot van stikstof en broeikasgassen behoudt een prominente plek op de agenda van het ministerie van I&W. Toch wordt hierover weinig concrete informatie verstrekt in de begroting. Wel heeft minister van Nieuwenhuizen aangekondigd 40 miljoen euro te investeren in het verder ontwikkelen van een circulaire economie. Het ministerie geeft aan dat het geld ‘onder meer naar concrete circulaire initiatieven van MKB-ers gaat.’ Daarnaast wil ze ondernemers ook hulp bieden met het ombouwen van bestaande businessmodellen naar circulaire businessmodellen.

Stikstof
Cumela en Bouwend Nederland hebben op verzoek van drie ministeries een globale berekening gemaakt van de middelen die nodig zijn om het beoogde reductiepad voor NOx (Advies Remkes: -80% in 2030) mogelijk te maken. Reductiemaatregelen om de stikstofuitstoot, aanvullend op het autonome ontwikkelpad tot 2030, nog verder terug te dringen hebben we ingeschat op ongeveer 700 miljoen per jaar.  Dit is meegenomen in de becijfering van de benodigde middelen die voor het stikstofprobleem aan de bouw worden toegezegd.

Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit
Het Rijk gaat de komende jaren twee miljard euro investeren in efficiënte bronmaatregelen om de stikstofneerslag te verminderen.  Onderdeel van de stikstofaanpak worden financiële regelingen en subsidies voor boeren die willen omschakelen naar meer duurzame (kringloop)landbouw. Een woordvoerder van het ministerie van LNV legt uit dat het mogelijk is dat loonwerkers in de toekomst ook gebruik kunnen maken van deze regelingen: “Als het Omschakelfonds door de Tweede en Eerste Kamer komt zal er ook geld vrij komen voor innovatie bij loonwerkers, zoals investeringen in apparatuur.” Exacte bedragen die beschikbaar zijn voor deze regelingen en subsidies worden pas later uitgewerkt, geeft de woordvoerder aan. Begin 2021 wil het ministerie van LNV de structurele aanpak stikstof wettelijk verankeren.

Voor het herstellen en versterken van natuur komt vanaf 2021 tot 2030 jaarlijks een grote som geld beschikbaar. Dit bedrag kan oplopen tot jaarlijks 300 miljoen euro. Het geld wordt onder andere geïnvesteerd om de afname van biodiversiteit te bestrijden. Daarnaast wordt 125 miljoen euro uit de Begrotingsreserve Stikstof ingezet voor projecten die het herstel van de natuur moeten bevorderen, zoals hydrologische maatregelen en het verwerven van ‘sleutelhectares.’ Dit moet de robuustheid van natuurgebieden vergroten.

Miljoenennota
In de Miljoenennota kondigt het kabinet de Baangerelateerde Investeringskorting (BIK) aan. Via deze regeling krijgen ondernemers die investeringen doen en de BIK gebruiken korting op de loonafdracht. Voor de BIK wordt 2 miljard euro per jaar gereserveerd, in ieder geval de komende twee jaar. Dit moet ondernemers stimuleren om nieuwe werknemers aan te nemen, zodat de toenemende werkloosheid bestreden kan worden.

Bij- en omscholing
Voor bij- en omscholing komt er 230 miljoen euro beschikbaar. Dit moet het voor mensen mogelijk maken om een andere functie binnen een bedrijf uit te oefenen, of bij een bedrijf in een andere sector aan de bak te komen. Hierbij is het de intentie van het kabinet om nauw samen te werken met werkgevers en branches. Voor de cumelabedrijven kan deze investering van het kabinet een mogelijkheid bieden om nieuw personeel te werven.

Het tarief in de eerste schijf van de winstbelasting daalt van 16,5 procent naar 15 procent. Vanaf 2021 geldt het lage Vpb-tarief voor winsten tot 245.000 euro in plaats van 200.000 euro. In 2022 gaat deze grens verder omhoog naar 395.000 euro. Voor het midden- en kleinbedrijf betekent dit een lastenverlichting. De steunmaatregelen van het derde noodpakket voor ondernemers blijven hiernaast bestaan. Bedrijven die kampen met omzetverlies kunnen nog steeds aanspraak maken op de Tegemoetkoming Vaste Lasten en de NOW-regeling. Dit blijft mogelijk tot 1 juli 2021.

Minder rooskleurig
Er is ook minder rooskleurig nieuws. In de plannen van het kabinet komt bijvoorbeeld de geplande verlaging van het hoge Vpb-tarief te vervallen. De 2 miljard euro die hiervoor opzij gezet was wordt nu beschikbaar voor ondernemers in de vorm van de eerdergenoemde BIK-regeling.

Vooral familiebedrijven zullen getroffen worden door de verhoging van het tarief van box 2. Hierin worden inkomsten uit een aanmerkelijk belang belast. Het tarief van box 2 stijgt van 26,25 procent naar 26,9 procent in 2021. Het tarief van de vennootschapsbelasting in de tweede schijf blijft ondertussen wel gelijk.

  • Klik hier voor het nieuwsbericht van het ministerie van LNV over hun begroting.
  • klik hier voor het nieuwsbericht van het ministerie van I&W over hun begroting. 
  • Klik hier voor een puntsgewijs overzicht van de maatregelen en de gevolgen voor ondernemers in de cumelasector.