gps, John deere

Dataverlies bij diefstal van GPS-systemen

Datum: 21 augustus 2023
Laatst bijgewerkt: 21 augustus 2023
Door: Gerwin Otten
Een inbraak is ingrijpend op je bedrijfsvoering. De apparatuur die gestolen wordt, de lange levertijd voor vervangende apparatuur, de kosten van stilstand van mens en machine en de braakschade zorgen voor grote problemen en hoge kosten. Maar sta je ook stil bij de kosten die je maakt om de data te herstellen?
Dataverlies leidt tot grote kosten

Uit gesprekken met ondernemers blijkt dat bij veel diefstallen geen back-up is gemaakt van de aanwezige data. Door de diefstal gaat dus veel belangrijke perceel- en klantinformatie verloren dat vaak in een groot aantal jaren is opgebouwd. De kosten van herstel van data lopen behoorlijk op.

Rekenvoorbeeld

350 percelen opnieuw inmeten en invoeren.

  • Eventueel reistijd
  • Omtrek rijden
  • Invoeren van data en klantgegevens
Gemiddeld 20 minuten werk per perceel

€ 85,- per uur* voor medewerker en machine *voorbeeldtarief

Totaal € 9.916,67


Foutkosten

Doordat essentiële data weg is neemt je kans op fouten toe en kan je minder werk verzetten. Daarnaast zal het verbruik en dus de kosten van bijvoorbeeld meststoffen, gewasbescherming, zaai- en pootgoed toenemen doordat er minder nauwkeurig gewerkt wordt.

Maak een back-up

De extra tijd en inspanning die je besteed aan het maken van back-ups wegen op tegen de kosten van het dataverlies. Maak daarom regelmatig een back-up, sla deze veilig op en oefen met terugzetten van de back-up. Tips over het maken van een backup via deze link. Overleg met je leverancier hoe je de back-up op jouw apparatuur het beste kan doen. Wil je meer info over directe en indirecte kosten bij diefstal? Bel gerust met Gerwin Otten.

Cumela Verzekeringen

Gerwin Otten

Stafmedewerker Schadepreventie en Risicobeheer