Bouwplaats

Cumela werkt aan handelingskader met opdrachtgevers

Datum: 30 juni 2022
Laatst bijgewerkt: 4 juli 2022
Door: Nico Willemsen
Omdat de praktische uitwerking van een handelingskader voor het opvangen van de gevolgen van de Oekrainecrisis te lang duurt, start Cumela samen met andere branchevereniging alvast met de voorbereidingen. Vorige week is daarvoor de aanzet gegeven in de werkgroep Infra Regionaal.

Op 1 juni is tijdens het Bouwberaad de intentieverklaring ‘Samen Doorbouwen In Onzekere Tijden’  getekend. Ondertekenaars waren diverse branches en de ministers Harbers en De Jonge. Nu de praktische uitwerking hiervan langer duurt dan ons lief is treft Cumela alvast voorbereidingen voor een handelingskader voor de Werkgroep Infra Regionaal.

Afvaardiging in bouw, infra en groen 

Vorige week hebben we overleg gehad met de betrokken ministeries, een grote vertegenwoordiging van opdrachtgevers en een afvaardiging van veel brancheverenigingen in bouw, infra en groen om verder te gaan met het uitwerken van de intentieverklaring ‘Samen Doorbouwen In Onzekere Tijden’.  

We willen graag goede afspraken tussen bedrijven en opdrachtgevers over wie het risico draagt van onder andere  extreme prijsstijgingen en leveringsproblemen van materialen, grondstoffen en brandstof als gevolg van de Oekraïnecrisis. Daarmee willen we schade beperken en ervoor zorgen dat het werk zoveel mogelijk kan doorgaan.

Helaas blijft het voorlopig bij een intentie, want we zijn nog niet verder dan het definiëren van een zevental gesprekstafels voor de verschillende disciplines. Twee daarvan zijn relevant voor de cumelasector:
 

  • De eerste is infra landelijk (RWS en Prorail). In afwachting van de start van de besprekingen aan deze tafel probeert RWS al in de geest van de intentieverklaring te handelen en knellende problemen zo uniform mogelijk op te lossen in overleg met de betrokken bedrijven.
  • De tweede gesprektafel is infra regionaal (gemeentes, waterschappen en provincies). Cumela heeft, net als collega-brancheverenigingen MKB INFRA en de Vereniging van Waterbouwers, aangegeven als kartrekker van deze werkgroep te willen optreden.
Samen in actie

Samen proberen we nu via bestaande contacten met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, de Unie van Waterschappen en het Interprovinciaal Overlegorgaan een begin te maken met de besprekingen die handvatten moeten geven om samen met de opdrachtgevers de problemen in lopende projecten aan te pakken. We willen ook landelijke richtlijnen hoe om te gaan met de risico’s van prijsstijgingen en vertragingen bij (de aanbesteding van) toekomstige trajecten. Als brancheorganisaties zullen we verder onze leden raadplegen over ervaringen met lopende afspraken met opdrachtgevers. Deze informatie kunnen we goed gebruiken bij het tot stand brengen van een constructief handelingskader.

Helaas kunnen we nog geen deadline geven voor dit handelingskader, maar we zijn in elk geval niet van plan af te wachten. Over alle mogelijke vorderingen die wij vooruitlopend op het formele vervolg vanuit de ministeries boeken, blijven wij je informeren.