Damesdag

Cumela Damesdag over korte lontjes

Datum: 28 juni 2022
Laatst bijgewerkt: 29 juni 2022
Door: Irma Gottenbos
Cumela organiseert door heel het land regionale damesdagen. De Cumela Damesdag Limburg/Brabant vond op 14 juni plaats en had als thema ‘Een kort lontje’. Het R.A.I.D. team uit België behandelde de theorie over agressie, gaf tips en trainde de dames in het omgaan met agressie.

Voor maart 2020 lag het onderwerp ‘Ik grijp in bij agressie’ al op de plank. Agressie op de werkplek neemt toe en lijkt dreigender vormen aan te nemen. Dit onderwerp is daarom heel geschikt voor een damesdag. Helaas heeft de damesdag nu pas kunnen plaatsvinden.

Agressie in de cumelasector

In ons werk of daarbuiten hebben we weleens te maken met lastig gedrag. Soms voelen we ons zelfs geïntimideerd of bedreigd, bijvoorbeeld met verbale agressie of bij een fysieke aanval. Agressie kun je overal tegenkomen, zoals op de werkvloer, met een klant, binnen je gezin of in het verkeer. Iedereen ervaart agressief gedrag verschillend, maar door er op de juiste manier mee om te gaan, bereik je meestal het meest. Het R.A.I.D. team, dat staat voor Rescue Assistance Intervention Deterrence, heeft met de dames gekeken hoe en wanneer agressie in de cumelasector voorkomt en hoe ze het best kunnen handelen als ze effectief worden aangevallen. Met een zelfverdedigingstraining heeft R.A.I.D. de dames op een leuke manier laten kennismaken met manieren om agressief gedrag tegen te gaan onder het motto ‘wie denkt als een slachtoffer, dreigt juist daarom een slachtoffer te worden’.

De dames hebben de dag afgesloten met een wandeling van vijf kilometer en een diner, zodat er genoeg tijd was om hun ervaringen met de training en andere onderwerpen uit werk of privé met elkaar te delen.