Minekus, Zuidland, waterschap, bevers, watergang, sloot, kraan, 2022

Cumela blij met standaardiseren in nieuw inkoopbeleid waterschappen

Datum: 11 juli 2025
Laatst bijgewerkt: 11 juli 2025
Vanaf 2025 hanteren de waterschappen een nieuw inkoop- en aanbestedingsbeleid. Daarin staat maatschappelijke impact centraal. Dat betekent: letten op prijs en kwaliteit én ook op duurzaamheid, innovatie en sociale meerwaarde. Een belangrijke verandering ten opzichte van het vorige beleid uit 2016. En er komt een standaardisering, waar Cumela blij mee is.

Voor cumelaondernemers biedt dit nieuwe beleid volop kansen. Waterschappen willen samenwerken met bedrijven die bijdragen aan bijvoorbeeld circulair bouwen, emissieloos materieel, biodiversiteit of arbeidsparticipatie. Ondernemers die duurzaam en maatschappelijk verantwoord werken, hebben dus een streepje voor. 

Beter begrijpbaar

Ook is het beleid overzichtelijker geworden. De volgorde van onderwerpen is aangepast, termen zijn verduidelijkt en het geheel leest makkelijker. Daardoor is het beter te begrijpen voor iedereen die met aanbestedingen werkt.

Werken als één partij

Een opvallende vernieuwing is dat waterschappen zich als één opdrachtgever willen presenteren aan de markt. Dat maakt aanbestedingen voorspelbaarder en biedt ondernemers meer duidelijkheid over wat er van hen wordt verwacht. “Standaardiseren waar dat kan, maar wel ruimte geven voor maatwerk als dat nodig is”, zegt Vincent Lokin, bestuurslid Unie van Waterschappen, in een interview met het Koninklijk Nederlands Waternetwerk.

Het beleid benoemt zes kernthema’s, waaronder:

  • zorgvuldige omgang met belastinggeld,
  • samenwerking en innovatie,
  • ketenverantwoordelijkheid,
  • diversiteit en inclusie.

Daarnaast wordt sterk ingezet op transparantie en ethisch handelen. Zo worden bedrijven getoetst op integriteit en wordt verwacht dat zij zorgvuldig omgaan met vertrouwelijke informatie.

Waterschappen roepen ondernemers op om met hen mee te denken en innovatieve oplossingen te bieden. Voor leden een goed moment om zich te positioneren als duurzame en betrouwbare partner.

Prijs kan ook een keus zijn

Aan de andere kant noemen de waterschapen in het inkoopbeleid: het is niet uitgesloten dat we kiezen voor alleen prijs of de laagste kosten op basis van kosteneffectiviteit. Dit gaat vooral over het werk waar ze geen ruimte zien voor innovatie, bijvoorbeeld het verplaatsen van grond. Dit pakt terug op het thema zorgvuldige omgang met belastinggeld. 

Toch willen de waterschappen vooral met dit inkoopbeleid de doelen en ambities halen die ze via diverse akkoorden aangingen. Het Schoon en Emissieloos Bouwen (SEB), waar de waterschappen het basisniveau nastreven is er daar een van. Dat betekent onder andere dat vanaf 2028 alles kleiner dan 56 kW zero-emissie moet.   

Cumela blijft goed in gesprek

Cumela-beleidsmedewerker Infra Nico Willemsen reageert: “Waterschappen staan erom bekend dat zij de cumelasector kennen en waarderen. Onze leden werken graag met waterschappen samen. Als hoofdaannemer, maar ook regelmatig als onderaannemer. Daarom is het goed dat de waterschappen verantwoording voor de keten nemen. Het standaardiseren is een goede ontwikkeling." 

Willemsen vervolgt: "Bij de toepassing van de Gedragscode soortenbescherming zien we dat helaas nog niet gebeuren. Dat verdient nog wel meer aandacht. Verder is het een prima initiatief dat waterschappen werken aan landelijk inzicht in de planning van toekomstige projecten. Waterschappen weten Cumela te vinden en betrekken de branche steeds vaker actief bij de maatschappelijke uitdagingen waar we samen voor staan. We blijven goed in gesprek over eerlijk werk voor eerlijk geld.”

Download hier het complete beleid