Keet

Coronavirus: Wat is cruciaal werk binnen de cumelasector?

Datum: 24 maart 2020
Laatst bijgewerkt: 23 januari 2024
Door: Jacqueline Tuinenga
Welke werken in de cumelasector vallen onder de cruciale beroepen? Hoe ga je in de dagelijkse praktijk om met 1,5 meter afstand houden? In dit bericht zetten we beide zaken op een rijtje.

Eén van de nieuwe maatregelen van 23 maart is dat een medewerker met een ziek gezinslid thuis moet blijven. Voor cruciale beroepen geldt een uitzondering. De medewerker in een cruciaal beroep kan en mag naar zijn werk. 

Welke werken vallen onder de cruciale beroepen?
Specifiek voor COVID-19 zijn er cruciale beroepsgroepen om de samenleving draaiende te houden tijdens de COVID-19-uitbraak. Ouders of verzorgenden die hieraan werken kunnen gebruik maken van de kinderopvang. In de lijst met deze cruciale beroepsgroepen worden o.a. genoemd:

  • Voedselketen: de voedselketen moet breed worden gezien. Deze bestaat uit supermarkten, de aanlevering van supermarkten, de verwerkende industrie en de transporten van deze industrie maar ook het ophalen van producten bij boeren, het aanleveren van bijvoorbeeld veevoer en andere producten bij boeren, de toegang van arbeiders voor de oogst.
  • Vervoer van afval en vuilnis.
  • Noodzakelijke overheidsprocessen (Rijk, provincies, gemeenten en waterschappen), bijvoorbeeld betalen uitkeringen en toeslagen, burgerzaken, consulaten en ambassades, justitiële inrichtingen en forensische klinieken.

De voedselketen en de werkzaamheden daarvoor moeten we breed interpreteren. Dit betekent dat agrarisch loonwerk onder de cruciale beroepen valt  wegens het werk voor de voedselketen. Ook mest ophalen en uitrijden van mest valt hieronder.

Ook het item ‘Noodzakelijke overheidsprocessen’ is belangrijk voor de cumelasector. Verricht je werkzaamheden voor Rijk, provincie, gemeente of waterschap en zijn die werkzaamheden essentieel voor het borgen van het essentiële proces van deze organisaties dan geldt ook hier dat er sprake is van een cruciaal beroep. Bijvoorbeeld werk aan een gesprongen leiding, een kabelschade of het assisteren bij hoog water.

Doe jij of je medewerker werkzaamheden die zijn bestempeld als cruciaal dan betekent dit twee dingen: 

  1. De kinderen van jouw of je medewerker mogen naar de kinderopvang of school worden gebracht.
  2. Jij of je medewerker mag cruciale werkzaamheden uitvoeren ook al is er thuis een ziek gezinslid.

1,5 meter is de norm, in de (bedrijfs)auto, in de kantine en in de schaftkeet
Werknemers die hun werk kunnen uitvoeren mogen daarvoor de deur uit (zie hierboven). Leidraad is dat in alle gevallen rekening moet worden gehouden met 1,5 meter afstand. Bezoek mag je thuis ontvangen tot maximaal 3 personen èn als iedereen zich aan de 1,5 meter afstand kan houden.
De regel voor 1,5 meter afstand betekent dat er geen twee medewerkers in een auto kunnen plaatsnemen. Ieder zal individueel naar het werk moeten reizen.

Tot 1 juni zijn samenkomsten verboden. Niet alleen bijeenkomsten boven de 100 personen. De gemeente kan nu bepaalde plekken aanwijzen waar het verboden is om in groepen van 3 personen of meer samen te komen. Kijk daarom goed naar de kantine en de schaftlocatie(s). Is daar de 1,5 meter te handhaven als er 3 man in zit? Lukt dat niet? Organiseer de schaft dan in ploegen en haal een deel van de stoelen weg uit de kantine.

Burgemeesters kunnen handhaven op: Locaties en groepsvorming (verbod op groepen van meer dan 3 personen die geen huishouden vormen). Boetes kunnen worden uitgedeeld.

Dit alles kan betekenen dat jij het werk voor je medewerkers anders moet organiseren. Hou bij alle werkzaamheden de afstand van 1,5 meter in de gaten. Kun je de werkzaamheden niet anders organiseren dan kun je dat werk niet doen. Iedereen zal met creatieve oplossingen moeten komen.
Bijvoorbeeld dat er op een plantmachine schotten van plexiglas geplaatst moeten worden. 

Heb je vragen over het coronavirus? 
Bel dan gerust met de Ondernemerslijn: 033 - 247 49 99  of mail naar [email protected]. Ook horen we het graag als er vragen zijn die nog niet beantwoord zijn. Dit kan ook weer andere ondernemers helpen.