Ordner

Coronavirus: Hoe dien ik een verzoek voor uitstel betaling belasting in?

Datum: 23 maart 2020
Laatst bijgewerkt: 23 januari 2024
Door: Jacqueline Tuinenga
Iedere ondernemer die door de coronacrisis in financiële problemen is gekomen komt in aanmerking voor uitstel van betaling van zijn belastingschuld. Je kunt hiervoor een verzoek indienen nadat je een aanslag hebt ontvangen. We geven beknopt aan hoe dat in de praktijk gaat en waar meer informatie te vinden is.

Je kunt uitstel van betaling aanvragen voor aanslagen:

  • Loonbelasting
  • Omzetbelasting
  • Inkomstenbelasting en vennootschapsbelasting

Loonbelasting
Loonbelasting is een aangiftebelasting. Normaal gesproken bereken je zelf de hoogte van de ingehouden loonbelasting die je moet afdragen in jouw maandelijkse (of 4-wekelijkse) aangifte en maakt vervolgens het bedrag dat uit de aangifte volgt over aan de Belastingdienst. Je doet iedere maand (of 4 weken) aangifte over de maand ervoor. Dit betekent dat je in maart aangifte doet over de maand februari. Als je in financiële problemen bent gekomen doe je nog steeds aangifte maar laat je de betaling van de loonbelasting achterwege. De belastingdienst registreert het feit dat je niet (tijdig) heeft betaald en zal een zogenoemde naheffingsaanslag voor de loonbelasting opleggen. Na ontvangst van deze naheffingsaanslag kun je het verzoek om uitstel van betaling indienen. 

Omzetbelasting
Ook omzetbelasting (btw) is een aangiftebelasting. Ook hierbij geldt dat je periodiek (nagenoeg in alle gevallen per kwartaal) aangifte doet na afloop van het aangiftetijdvak. In april doe je dus aangifte over het eerste kwartaal. Normaal gesproken bereken je zelf het te betalen bedrag zoals dat volgt uit de aangifte en maak je dat bedrag over naar de Belastingdienst. Ook hier geldt dat je nog steeds aangifte blijft doen maar de betaling laat je achterwege. Dit leidt ertoe dat je een naheffingsaanslag voor de omzetbelasting krijgt. Na ontvangst van de naheffingsaanslag vraag je uitstel van betaling aan.

Inkomstenbelasting en vennootschapsbelasting
De inkomstenbelasting en vennootschapsbelasting zijn aanslagbelastingen. Dit betekent dat je deze betaalt nadat je een aanslag hiervoor heeft gekregen van de Belastingdienst. Na ontvangst van die aanslag kun je een verzoek om uitstel van betaling indienen. Als je die aanslag dus nog niet hebt gekregen hoef en kun je nog geen uitstel van betaling aanvragen.

Verzoek uitstel van betaling, geen boete en geen rente
Een ondernemer kan het verzoek om uitstel van betaling sturen naar: 
Belastingdienst
Postbus 100
6400 AC Heerlen
Nadat de Belastingdienst jouw verzoek heeft ontvangen stopt de Belastingdienst met invorderingsmaatregelen. Je krijgt automatisch 3 maanden uitstel van betaling. Een boete voor het niet op tijd betalen van btw of loonheffingen hoef je niet te betalen. Ook is de te betalen invorderingsrente vanaf 23 maart zo goed als nihil (0,01%) en is de te betalen belastingrente vanaf 1 juni zo goed als nihil (0,01%). Uitzondering voor de invorderingsrente vormt de inkomstenbelasting waarvoor de tijdelijke verlaging van de invorderingsrente per 1 juli 2020 ingaat.

Uitstel meer dan 3 maanden
Mogelijk is een betalingsuitstel van 3 maanden voor jou te kort. Je kunt ook voor een langere periode uitstel aanvragen. Je moet dan nog aanvullende informatie aanleveren (eventueel verklaring van een derde deskundige). Het kabinet wil de administratieve lasten van het aanvragen van uitstel van betaling voor jou zo beperkt mogelijk houden. Dat betekent dat de ondernemer nu feitelijk meteen uitstel van betaling krijgt voor 3 maanden. Voor uitstel langer dan 3 maanden is aanvullende informatie nodig om te beoordelen of de financiële problemen hoofdzakelijk zijn veroorzaakt door de coronacrisis. De ondernemer kan de eerste 3 maanden gebruiken om deze informatie te verstrekken. Het kabinet onderzoekt nu welke informatie nodig is en hoe deze zo eenvoudig mogelijk kan worden aangeleverd. Het doel daarbij is de administratieve lasten voor ondernemers zo veel mogelijk te beperken.
Zodra meer duidelijk is over de benodigde informatie voor uitstel langer dan 3 maanden zullen wij jouw hierover informeren.

Geen noodzaak voor uitstel? Gebruik het dan ook niet!
VNO-NCW en MKB-Nederland vinden het belangrijk om te benadrukken dat de overheid het steunbeleid langer kan volhouden als ondernemers voor wie er geen noodzaak is voor uitstel daar ook geen gebruik van maken. Ondernemers die nu weinig hinder ondervinden van de crisis of er juist van profiteren moeten daarom gewoon blijven afdragen zodat degene die in nood verkeren langer kunnen steunen op de overheid.

Hier vind je meer informatie: https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/nl/ondernemers/content/coronavirus-belastingmaatregelen-om-ondernemers-te-helpen .

Heb je meer vragen over het coronavirus?
Bel dan gerust met de Ondernemerslijn: 033 - 247 49 99  of mail naar [email protected]. Ook horen we het graag als er vragen zijn die nog niet beantwoord zijn. Dit kan ook weer andere ondernemers helpen.