Column - Wat vinden onze jongeren belangrijk?

Datum: 4 mei 2022
Laatst bijgewerkt: 4 mei 2022
Door: Kim van der Gaag
Met de vraag ‘Wat vinden onze jongeren belangrijk?’ in gedachten is vorig jaar door het provinciaal bestuur Zuid-Holland de Jongeren Denktank in het leven geroepen. Na een succesvolle eerste editie in juni 2021 kwamen de jongeren op 22 februari weer bij elkaar.

Wat een energie krijg ik er toch van om deze enthousiaste en betrokken jonge (toekomstige) ondernemers aan de slag te zien!

Het is een genot om hun visies, ambities en ideeën over onze sector en hun eigen bedrijf te mogen waarnemen. Hun oprechtheid, bevlogenheid, verantwoordelijkheidsgevoel en loyaliteit zijn indrukwekkend. Met gepaste trots en bescheidenheid kijken de jongeren naar onze sector en delen zij hun ervaringen en ideeën.

In de tweede editie hebben we met elkaar gesproken over een aantal zaken. Hoe ziet de medewerker van de toekomst eruit? Hoe houden we onze sector aantrekkelijk? Hoe bevorderen we de instroom van nieuwe medewerkers? Maar ook: hoe gaan jongeren om met flexibele werktijden? Hoe zien zij de mogelijkheden van buitenlandse medewerkers of zijinstromers?

Verrassend is het terugkerende thema ‘een eigen plek’. Jongeren willen écht hun eigen geluid laten horen en hebben behoefte aan een eigen ‘plek’. Zo blijkt er ook behoefte aan een eigen ‘plek’ in onze organisatie. De Denktank vervult deze behoefte voor de huidige deelnemers. Uiteraard blijven wij in gesprek over hoe we jongeren nog sterker kunnen verbinden met elkaar en met Cumela als hún brancheorganisatie.

Zo enthousiast als de jongeren waren tijdens deze bijeenkomsten, zo snel werd er een maand later een locatie geprikt voor de volgende bijeenkomst! “Ditmaal wel korter erop, want door alle coronamaatregelen zat er nu te veel tijd tussen de edities”, aldus een van de deelnemers. In juni 2022 is de Denktank van harte uitgenodigd bij Ruben en Nico de Groot van Loonbedrijf De Groot in Hillegom. Wil je meepraten of heb je goede ideeën over het versterken van de verbinding? Bel mij of neem contact op met je bedrijvenadviseur.