Column - Veilig machines aan internet koppelen

Datum: 7 juni 2022
Laatst bijgewerkt: 7 juni 2022
Steeds meer machines en apparaten koppelen we aan het internet. Efficiënt en praktisch om je werk te kunnen doen, maar alleen als je dit veilig doet want juist deze apparaten zijn vaak minder goed beveiligd of helemaal niet en dat is heel interessant voor boeven. In deze column bespreek ik het IoT, Internet of Things, oftewel internet der dingen.

Het internet der dingen slaat op alle apparaten en machines die op de een of andere manier aan het internet gekoppeld zijn. Het kan dan gaan over bijvoorbeeld een koelkast met internetaansluiting, een beveiligingscamera die je rond je bedrijf hebt hangen, de weerpaal of misschien zelfs je grondverzetmachine, maar het kan ook gaan over een lamp of thermostaat die je vanaf je smartphone kunt bedienen. Bijna alles hangt vandaag de dag aan internet.

Dankzij deze koppeling met het internet is het mogelijk om meer informatie uit apparaten en machines te halen en efficiënter te werken, maar het brengt ook een bedrijfsrisico met zich mee. Zo zijn er grote verschillen in kwaliteit. Zo kan ik me bijvoorbeeld goed voorstellen dat een lamp bij een grote (goedkope) keten niet dezelfde kwaliteit heeft als een bekender duurder merk. Dit is ook zo met beveiliging. De grote (duurdere) merken worden vaak langer van beveiligingsupdates voorzien dan de goedkopere merken.

Adviezen voor aanschaf
Realiseer je dat informatie steeds kostbaarder wordt en digitale boeven er hun voordeel mee doen wanneer we gebruik maken van 'onveilige' apparaten. En wees eerlijk het is toch een vreselijke gedachte dat iemand anders tijdens bijvoorbeeld je vakantie de thermostaat op 35 graden zet of dat iemand met je camera’s meekijkt. Dit zijn maar een paar voorbeelden om een idee te geven waarover we het hier hebben. 

Om je op weg te helpen volgen hier een aantal praktische adviezen:

  • Verdiep je in de verschillende producten of vraag iemand die hier verstand van heeft om zijn mening.
  • Bedenk of het wel noodzakelijk is dat dit product via internet te bedienen is.
  • De goedkoopste oplossing is niet altijd de beste, oftewel goedkoop betekent vaak dat er stappen nodig zijn om de beveiliging in orde te maken, als dat al mogelijk is.
  • Controleer vooraf of er regelmatig updates uitkomen voor het product en of die automatisch uitgevoerd worden.
  • Verander het standaard wachtwoord in een eigen wachtwoord en leg dit vast met behulp van bijvoorbeeld een wachtwoordkluis.

Met behulp van deze tips loop je alweer veel minder risico.

Europese regels
Gelukkig heb ik rondom dit onderwerp een leuk nieuwtje. Zo gaan er vanaf midden 2024 verplichte Europese regels gelden voor IoT-apparaten.  Zo moeten fabrikanten verplicht zorgen voor updates en moet je bij ingebruikname van het apparaat het standaard wachtwoord wijzigen. Apparaten die niet aan de eisen voldoen krijgen geen toegang tot de Europese markt en dat is een goede zaak! Tot die tijd is het nog even goed opletten dat je de digitale deur goed gesloten houdt.