Corné Vinke

Column - Stikstofprobleem? Snel opgelost…

Datum: 17 september 2021
Laatst bijgewerkt: 17 september 2021
Ik hoor in de discussie over stikstof vaak de vraag: “Waarom moet Nederland zo nodig de tweede agrarische exporteur van de wereld zijn?” Ik denk inderdaad dat ‘alleen zelfvoorzienend’ een hoop problemen oplost. We sluiten al die overbodige kippen-, koeien- en varkensstallen en stoten veel minder stikstof uit!

Maar ik denk dan aan nog veel meer dingen die ‘Alleen voor Nederlanders’ worden; Schiphol wordt geen ‘doorvoerluchthaven’ meer, maar alleen een vertrek of aankomstpunt voor mensen ván en náár Nederland. Dan kunnen er vier banen dicht en is er geen overlast en uitstoot meer en vliegveld Lelystad wordt een pretpark. 

In Rotterdam komen alleen nog producten aan die uitsluitend bestemd zijn voor de Nederlandse burger, de Tweede Maasvlakte kunnen we teruggeven aan de natuur in Amsterdam wordt het weer rustig op straat. Ook de Kalverstraat wordt dan weer alleen voor de Nederlanders. En ik denk dat als ik zo door fantaseer ik nog wel meer kan bedenken. Het is alleen even de vraag hoe we die drie miljoen extra werklozen gaan betalen? 

In mijn ogen zijn wij Nederlanders extreem goed in het efficiënt produceren én verkopen van werkelijk alles wat er in dit land is, dus ook van kippen, varkens, aardappels, bloembollen en melk. Dat kunnen we goed en dat moeten we blijven doen. Met een goed oor naar wat er wordt gevraagd vanuit de politiek en een goed oog voor het dier, maar zomaar opdoeken van de landbouw “omdat we er zo goed in zijn” is een ongelofelijk dom idee. 

Wil je met ons meepraten over de toekomst van de Nederlandse Landbouw?

Kom dan op 17 december naar onze Ledenbijeenkomst. We hebben Caroline van der Plas van de BoerBurgerBeweging uitgenodigd om haar visie op Den Haag en de Nederlandse landbouw te geven. Ik zie je daar graag!

Corné Vinke, voorzitter sectie Agrarisch Loonwerk